HSV Service

Forellen in recreatiemeer Geestmerambacht

14711
15 feb 2013

Op Valentijnsdag is de eerste partij regenboogforel uitgezet in recreatiemeer Geestmerambacht. De plas is daarmee het eerste buitenwater in Noord-Holland waar forellen zwemmen. Burgemeester Cornelisse van de gemeente Langedijk gaf het startsein voor de uitzet.

Als pubers op een modeshow vergaapten aanwezige sportvissers zich aan de forellen die werden uitgezet. Logisch, want tot 14 februari moesten Noord-Hollandse sportvissers voor het vangen van een forel in openbaar water tot ver buiten de provinciegrenzen rijden. Nu dus niet meer, want de komende drie jaar gaan er jaarlijks 1000 forellen het recreatiemeer in.

Naar verwachting zullen de foreluitzettingen de recreatieve waarde van het recreatiemeer sterk verhogen. Dat is eerder gebleken bij het Oostvoornse Meer in Zuid-Holland, waar de forelvisserij floreert en er voor zorgt dat het ook buiten het hoogseizoen druk is met recreanten langs het meer. Iets waar de lokale horeca uiteraard van meeprofiteert.


Foto: Janny Bosman

Ideaal leefmilieu

De forellen passen prima in het water van het Geestmerambacht. Deze door zandwinning ontstane plas water is 71 hectare groot en op sommige plekken maar liefst 20 meter diep. Het water komt daarmee qua milieu overeen met de inheemse forelwateren in onder andere Ierland, Scandinavië en Noord-Amerika. De forellen planten zich in Nederland overigens niet voort en worden maximaal zo’n 10 jaar oud. Naar verwachting zullen de forellen weinig invloed hebben op de al aanwezige visstand.

Unieke visserij

Met name voor vliegvissers zijn de forellen in het Geestmerambacht een prachtige nieuwe uitdaging. Het natuurlijk voedsel van forel (met name insecten) kan immers uitstekend worden nagebootst door (kunst)vliegen. Zowel vanaf de kant als vanuit een zogenaamde bellyboat kunnen alle vliegvistechnieken worden ingezet: van een droge vlieg tot kleine streamers. Door het uitzetten van forel ontstaat er voor Noord-Holland een unieke visserij.

Voorwaarden

Er is bewust gekozen om zo min mogelijk regels op te stellen voor de forelvisserij in het Geestmerambacht. Naast de regels van de VISpas – het landelijke visdocument – gelden er slechts twee voorwaarden:

  1. Periode 1 oktober tot 1 april. Alle gevangen forel direct terugzetten.
  2. Periode 1 april tot 1 oktober. Per visdag mag één forel worden meegenomen. Deze dient direct na de vangst gedood te worden.

Beide voorwaarden zijn na te lezen op de informatieborden van het recreatieschap langs het meer.

Inititiatief

De uitzettingen zijn een initiatief van de Beheercommissie Visserij Recreatiemeer Geestmerambacht. Het doel is om de sportvisserij in het meer te optimaliseren, binnen de randvoorwaarden die andere recreanten en de natuur stellen. Aan de commissie nemen deel: Recreatieschap Geestmerambacht, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Sportvisserij MidWest Nederland, Hengelsportvereniging Alkmaar e.o., Hengelsportvereniging Langedijker Sportvissers e.o. en het Clusius College Alkmaar.

Deze partijen leveren allen een (financiële) bijdrage. Drie omliggende vliegvisverenigingen (Fly Out, De Poldervlieg, De Zaanse Vliegvissers en de Nederlandse Vereniging voor Vliegvissers) sponsoren het project.

Vangt u één of meerdere forellen? Stuur dan een e-mail naar info@sportvisserijmidwestnederland.nl

Bron: Sportvisserij MidWest Nederland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.