HSV Service

Kijktip: 'Ik wil alleen maar zwemmen'

8836
06 mrt 2013

Op zondag 3 maart werd de documentaire "Ik wil alleen maar zwemmen" op RTV West uitgezonden.

Deze documentaire laat zien wat onder andere het hoogheemraadschap van Rijnland samen met andere partijen doet om de toestand van de vis te verbeteren.

-> Bekijk hier de uitzending terug op Omroep West

De STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek voor de Waterbeheerder) komt kort aan het woord. Naast glasaalmonitoring en palingintrek bij Katwijk, komen beroepsvissers aan het woord, wordt aandacht besteed aan onderzoek naar de visstand in duinen door een adviesbureau.

Het gezamenlijk meerval onderzoek met Sportvisserij Nederland, waarom we een passage aanleggen bij gemaal Halfweg en waarom natuurvriendelijke oevers belangrijk zijn passeren tevens de reveu. Twee animaties laten zien hoe de uittrek en intrek van vis plaatsvindt bij de gemalen. Een aantal collega's komt aan het woord. Kortom een leuke ontdekking hoe verschillende partijen samenwerken om een goede toestand voor het huis van de vis en de vis te bereiken.

Waar gaat de documentaire over!

Net als vogels trekken vissen in het voorjaar en najaar naar andere gebieden: om voedsel te zoeken en zich voort te planten. Vissen moeten migreren om te overleven. Dat doen ze al sinds mensenheugenis en ver daarvoor.

Maar in onze tijd heeft de natuur onder water zwaar te leiden: er is bijna geen vismigratie meer in Nederland. Waar vroeger honderdduizenden zalmen van zee naar land trokken, zijn we nu blij met een paar honderd. Waar glasaaltjes met miljoenen het land in kwamen, sterven ze nu voor de kust omdat ze niet door de zeesluizen komen. De polderslootjes van West Nederland waren een plek waar een overvloed aan vissen als paling leefde: maar dat is niet meer zo. Vissen komen vrijwel niet meer aan op de plekken waar ze thuishoren. En veel soorten dreigen hierdoor voorgoed uit ons land te verdwijnen.

Hopeloos

De oorzaak ligt bij de talloze sluizen, stuwen en gemalen die op de trekroute liggen. Aangelegd om het water in ons natte landje te beheren, liggen ze hopeloos in de weg voor de vissentrek. Hierdoor kunnen vissen de gebieden waar ze thuishoren niet meer bereiken. Gelukkig begint het tij te keren en zetten vooral de waterschappen zich in om vissen weer op weg te helpen. Zo worden bij Katwijk en Halfweg bijzondere constructies bedacht om vissen langs het gemaal te loodsen en tellen beroepsvissers de vissen die het land in- en uit willen trekken.

In de film "ik wil alleen maar zwemmen..." gaan we op zoek naar de vissen die in Nederland te vinden zijn en komen we alles te weten over het wonderlijke fenomeen van de vissentrek.

-> Bekijk de uitzending online

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide