HSV Service

Grote modderkruipers te koop?

10817
03 jul 2013

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit troffen deze week een aanbieding van een visgroothandel aan, die de alarmbellen deed rinkelen: Grote modderkruipers te koop!

Aangezien de grote modderkruiper (Misgurnus fossilis) een beschermde vissoort is, mag deze vissoort in Nederland niet worden gehouden en dus ook niet worden verhandeld. De inspecteurs troffen bij de handelaar aalachtige vissen aan  met tien bekdraden, dé kenmerken van de grote modderkruiper.

Te goeder trouw?

De handelaar was er echter stellig van overtuigd dat hij de vissen in zijn bezit mocht hebben en mocht verhandelen. Nu komt het vaker voor dat de Voedsel- en Warenautoriteit handelaren treffen, die denken te goeder trouw te handelen, maar toch de wet overtreden. In dit geval twijfelden de inspecteurs zelf ook. De modderkruipers misten de kenmerkende donkere banden, die bij een grote modderkruiper in de lengterichting van het lichaam lopen.

De inspecteurs hebben vervolgens deskundigen van Sportvisserij Nederland gevraagd uitsluitsel te geven of het hier nu om onze inheemse, beschermde Misgurnus fossilis gaat of om een niet beschermde exoot.

De vissen bleken uiterlijk veel overeenkomsten te vertonen met de grote modderkruiper, maar door het ontbreken van de kenmerkende donkere banden en het vertonen van een stippelpatroon (dat per vis sterk verschilde) werd geconcludeerd dat het hier gaat om de Chinese - of Aziatische modderkruiper (Misgurnus anguillicaudatus).

Handel mag, uitzetten is verboden!

Deze exotische Aziatische modderkruiper mag gewoon in Nederland worden gehouden en verhandeld. Toch kan hier een kritische kanttekening bij worden geplaatst. De vis is nauw verwant aan onze eigen grote modderkruiper en kan overleven bij watertemperaturen van 2 tot 32 graden Celsius. Als aquariumliefhebbers de soort uitzetten, kan deze in principe prima overleven en zich zelfs misschien voortplanten.

Exoten kunnen negatieve effecten hebben op bedreigde inheemse planten en dieren. Door hun invasieve karakter kunnen ze in korte tijd grote gebieden koloniseren en enorme dichtheden bereiken. De gevolgen voor de Nederlandse natuur kunnen desastreus zijn. Het uitzetten van uitheemse planten en dieren is daarom in Nederland verboden en kan tot grote financiële en ecologische schade leiden. Toch wordt deze soort de laatste jaren helaas al aangetroffen bij visstandonderzoeken in diverse Nederlandse wateren. Schade als gevolg van bijvoorbeeld concurrentie met zijn inheemse neef is zeker niet uitgesloten. Lees hier meer over deze problematiek.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.