HSV Service

Staatssecretaris hakt knoop door over visplannen

8494
14 aug 2013

Het ei over de visplannen is gelegd. Het Ministerie van Economische Zaken heeft begin augustus de Visstandbeheercommissies op de rijkswateren geïnformeerd over de voorgenomen koers ten aanzien van de visplannen.

Er zal een registratieplicht komen voor visrechthebbenden die in de Visserijwet zal worden vastgelegd. Visrechthebbenden worden in de toekomst verplicht om periodiek informatie aan te leveren aan de waterbeheerder over de onttrekking en het uitzetten van vis. Dit staat los van een plicht om een visplan te maken.

Een visplan wordt in de toekomst alleen nog verplicht als uit de registraties van de visrechthebbenden blijkt dat de visserij problemen veroorzaakt voor de natuurdoelen. De waterbeheerder toetst de registraties van de visrechthebbenden aan de KRW-verplichtingen en eventuele andere Europese verplichtingen. Het visplan bevat dan de maatregelen die nodig zijn om visserij en visstanddoelen weer met elkaar in de pas te brengen. De waterbeheerder zal in de toekomst aangeven wanneer een visplan verplicht is.

Maatregelen

Het visplan zal door de visrechthebbenden worden opgesteld en door de waterbeheerder worden beoordeeld. Dat is hetzelfde als nu het geval is. De staatssecretaris kan op basis van het visplan ook maatregelen opleggen die voor alle visrechthebbenden gaan gelden.

De toekomstige rol van de Kamer voor de Binnenvisserij is nog niet duidelijk. De staatssecretaris verwacht niet dat een bemiddelende rol nodig is. Wat de Kamer van de Binnenvisserij hierin dan wel kan betekenen zal nog duidelijk moeten worden.

Verder wordt uit de brief van het Ministerie duidelijk dat de sportvisserij voldoende informatie heeft aangeleverd via de visplannen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.