HSV Service

Raak met krijt je bagger kwijt!

13347
30 dec 2013

Door Sportvisserij Nederland is drie jaar lang een experiment uitgevoerd met krijt om de baggerlaag in vijvers te verminderen. De uitkomst van dit experiment is veelbelovend.

In België wordt door de VVHV (Vlaamse Vereniging van Hengelaars Verbonden) al vele jaren het gebruik van krijt in vijvers met een sliblaag gepromoot.

In een kasteelvijver en in een ven is gedurende drie jaar in het voorjaar krijt gestrooid. Het krijt bevordert het bodemleven (bacteriën), waardoor er meer organische stof wordt afgebroken. De afbraak van organische stof resulteert in een beter verteerde en dunnere baggerlaag. Lees hier de uitkomsten in het onderzoeksrapport (pdf)

Dit heeft diverse voordelen voor kleinere vijvers. Ten eerste zal de zuurstofhuishouding van het water verbeteren, de waterdiepte toe en neemt de productie van schadelijke gassen neemt af. Deze schadelijke gassen zijn onder andere nitriet en zwavelwaterstof. Deze laatste stof heeft een kenmerkende rotte-eierenlucht. Bij een periode met ijsbedekking vormen deze giftige stoffen een extra risico op wintersterfte.

Krijt, geen kalk

Het toepassen van krijt moet niet verward worden met het toedienen van kalk. Kalk bevordert ook het bodemleven (afbraak organisch materiaal), maar heeft als nadeel dat bij toediening aan het water, de pH (zuurgraad) erg hoog kan worden. Vroeger werd in de winter kalk en organische mest in de bodem aangebracht als de kweekvijvers van viskwekerijen droogstonden. Krijt kan aan het water worden toegediend, zonder dat de zuurgraad wezenlijk gaat stijgen.

In het experiment werd op de kasteelvijver een vermindering van de sliblaag van 30 centimeter naar 11 centimeter waargenomen (een reductie van ruim 60%) en in het ven nam de baggerlaag af van 59 centimeter naar 51 centimeter.

In waterbodems met een hoog organisch stofgehalte wordt waarschijnlijk de hoogste reductie behaald. In de kasteelvijver waait jaarlijks een enorme hoeveelheid blad in. In het ven waait veel minder blad in. Het experiment werd uitgevoerd met veel hulp van enthousiaste vrijwilligers van plaatselijke hengelsportverenigingen, waarvoor dank!

Met deze maatregel heeft Sportvisserij Nederland weer een tool ter beschikking om visstandbeheerders praktisch te adviseren bij problemen.

-> Lees hier het hele rapport (pdf)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.