HSV Service

Vroege Vogels: de beekforel is terug (video)

11317
07 mei 2014

Gisteren heeft het natuurprogramma Vara Vroege Vogels aandacht besteed aan het beekforelproject van Stichting VBC Geul en Zijbeken. Bekijk nu de uitzending met een profiel van deze bijzondere vissoort terug.

Presentatrice Janine Abbring ging voor deze aflevering van Vroege Vogels naar de Zuid-Limburgse rivieren. De bovenlopen van de Maas (met zijtak de Geul) is namelijk een grindrivier die in combinatie met snelstromend water een habitat vormt voor heel andere vissen en planten dan bijvoorbeeld een zandrivier. Vroege Vogels ging in de Geul op zoek naar een vis die niet zonder grind kan: de beekforel.

Check hieronder de uitzending. Het beekforel-item begint na 07 minuut 40.

De beekforel keert langzaam terug in Nederland. Jaren is hij weggeweest, maar in de Geul is deze eyecatcher zelfs weer aan het paaien. Met zijn opvallende stippen is de beekforel bij veel sportvissers erg geliefd. Het is een ondersoort van de forel. De zeeforel trekt van zee naar de binnenwateren om te paaien, maar de beekforel blijft zijn hele leven in zoet water.

De beekforel is in Nederland waarschijnlijk in de jaren zestig uitgestorven als gevolg van de slechte waterkwaliteit in deze periode. Door uitzettingen zijn er tegenwoordig weer waarnemingen in beken in Limburg. Beekforellen leven in beken of bovenlopen van rivieren. Ze voltooien hun gehele levenscyclus in zuurstofrijke snelstromende beken of riviertjes. In december paait de beekforel. De paai vindt plaats in nestkuilen op snelstromende grindbanken. Eitjes worden in de nestkuilen afgezet en afgedekt met een laagje grind. Door het snelstromende water krijgen de eitjes voldoende zuurstof en in het voorjaar komen de jongen uit. Ze zoeken een beschut plekje in de beek waar ze lekker kunnen groeien.

Omdat het zo een populaire vis is, wordt de beekforel regelmatig uitgezet. Gecombineerd met een verbeterende waterkwaliteit lijkt het erop dat de beekforel langzaam terugkeert in onze wateren. Vroege Vogels maakte in diverse zijbeken opnames waarmee kon worden aangetoond dat de beekforel zich in de Geul en haar zijbeken natuurlijk voortplant. VBC Geul en Zijbeken heeft met succes aangetoond dat er natuurlijke paai op diverse zijbeken plaatsvindt. Zo werden er 0+ beekforellen aangetroffen. Het voorkomen van natuurlijke paai is een teken dat de beekforel zich weer echt thuis voelt.

Bron: Sportvisserij Limburg

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.