HSV Service

Brabant kiest voor sportviswater

6102
24 jun 2014

De Brabantse waterschappen hebben vorig jaar een gezamenlijk visserijbeleid vastgesteld voor onder meer het stedelijk water. Dit jaar brengen zij de functies van dit water in kaart om hier bij het toekomstig beheer rekening mee te houden.

Foto: Den Bosch is een voorbeeld van een stad waar veel stadswater nog onder een aparte, gemeentelijke visvergunning valt.

Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland helpen de lokale hengelsportverenigingen om het belang van dit viswater op de kaart te zetten.

Het water in de bebouwde kom is van groot belang voor de sportvisserij. Hier begin je als kind met vissen, zit je na het werk relaxed nog een uurtje aan het water en is de sportvisserij het meest zichtbaar voor de samenleving. Daarbij is het water in de stad vaak ook nog het meest visrijke water in de omgeving! Elke hengelsportvereniging zou dan ook het visrecht moeten huren van al het water binnen de eigen gemeente.

Hengelsportbelang

Natuurlijk is niet elke druppel stedelijk water voor de sportvisserij van het grootste belang. Je moet als hengelsportvereniging
per water duidelijk kunnen aangeven hoe belangrijk het is voor de sportvisserij, waarom dat zo is en wat er qua beheer en onderhoud voor nodig is om dit zo te houden. Want ook in de stad is de ruimte voor sportvisserij niet langer vanzelfsprekend.

Er zijn meer functies en gebruikers. Het is dus belangrijk om het hengelsportbelang op de kaart te zetten. Ook omdat een dergelijk project een hele mooie kans is om in het beheer van stedelijk water samen te werken met gemeente en waterschap aan beter viswater.

Helder in beeld

Om zo goed mogelijk in te spelen op de aandacht voor het Brabantse stadswater zijn Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland samen met enkele grote Brabantse hengelsportverenigingen gestart om het sportvisserijbelang voor deze wateren helder in beeld te brengen.

Dat betekent dat zij voor elk water goed moeten weten wat ze er nu eigenlijk mee willen en hoe dat kan worden bereikt. Welke wateren zijn belangrijk voor de vissende jeugd? Wat zijn de belangrijke wateren voor de recreatievissers? Wat zijn belangrijke karper- of wedstrijdwateren?

De aanpak past helemaal in de opzet van de cursus ‘Praktisch viswaterbeheer’ van Sportvisserij Nederland. Naar verwachting zullen de verenigingen hun plannen in het voorjaar van 2015 klaar hebben.

Bron: Hét Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.