HSV Service

Stellendammer verdacht van vissen in met dioxine vervuild water

6754
30 apr 2015

De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben maandag 20 april zoekingen gedaan bij een visser uit Stellendam. Daarbij is 230 kilo wolhandkrab in beslag genomen en teruggezet nabij de Haringvlietsluizen.

De visser wordt ervan verdacht de wolhandkrabben te hebben gevangen in met dioxine vervuilde wateren.

Vangstverbod

De wolhandkrab leeft in zoete wateren zoals de Biesbosch. Voor de voortplanting trekt de wolhandkrab via de rivieren stroomafwaarts naar de kust, waaronder het kustwater voor de Haringvlietsluizen nabij de haven van Stellendam. De Biesbosch, de benedenrivieren en het kustwater voor de Haringvlietsluizen zijn aangewezen als dioxinewater, waar het sinds 2011 verboden is om wolhandkrab te vangen. De trek voor de voortplanting van de wolhandkrab vindt vanaf half september plaats. De overheid compenseert sinds het vangstverbod de vissers die hierdoor inkomensverlies lijden.

Het Team Milieu van de politie en de NVWA startten het onderzoek in 2014 na tips. In november 2014 werd een visser aangehouden. Deze visser werd er van verdacht te vissen op wolhandkrab in als dioxine gebied aangewezen water. Ook werd het bedrijf van een Urkse vishandelaar doorzocht. Verder onderzoek leidde naar de 48-jarige visser in Stellendam. Hij wordt ervan verdacht te hebben geleverd aan de handelaar uit Urk. Het bedrijf, de woning en de boot van de 48-jarige visser zijn doorzocht. Zijn administratie en de boot zijn in beslag genomen.

Ondermijnen van vertrouwen in voedselveiligheid

Met de illegale handel in wolhandkrab zijn forse winsten te behalen. De illegale handel in wolhandkrab uit dioxinewateren werkt concurrentievervalsend en het kan risico’s voor de volksgezondheid met zich meebrengen. Fraude ondermijnt het vertrouwen dat consumenten moeten kunnen stellen in de veiligheid van voedsel. Dat is ernstig, daarom treedt de overheid hiertegen op.

Bron: Openbaar Ministerie

Gerelateerde berichten
06 mei 2015 Palingconsumenten gezocht 8440 Mannen tussen de veertig en de zeventig jaar die de afgelopen decennia minimaal een keer per maand paling hebben gegeten, worden opgeroepen zich te melden bij de universiteit van Wageningen. 16 jan 2015 Ruim 100 illegale fuiken aangetroffen op IJsselmeer 12573 Visserij-inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de waterpolitie Lelystad, Waddenunit en de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO) hebben tijdens een gezamenlijke actie 110 illegale grote fuiken aangetroffen op het IJsselmeer. Tegen vier visserijbedrijven wordt proces verbaal opgemaakt. 02 dec 2014 Visverbod dioxinegebieden uitgebreid 10587 Vandaag verstuurde Staatssecretaris Dijksma (EZ) aan de Tweede Kamer een brief over een uitbreiding van de lijst met gesloten wateren voor aal- en wolhandkrabvisserij. 22 apr 2014 Aal blijft zorgenkindje (video) 8992 De laatste tijd duiken er her en der berichten op dat de toestand van de aal minder kritiek zou zijn dan wordt gedacht. Vanuit de beroepsvisserij klinken er geluiden dat beperkende maatregelen, zoals de gesloten tijd voor de aalvisserij, niet meer per se noodzakelijk zijn. De feiten wijzen echter nog altijd op het tegendeel. 04 apr 2013 Vangstverbod wolhandkrab uit vervuilde wateren blijft in stand 7819 Het vangstverbod voor de wolhandkrab uit vervuilde wateren blijft gelden. Het kabinet stelt het belang van de volksgezondheid voorop. Het vangstverbod van wolhandkrab zorgt ervoor dat wolhandkrab uit vervuilde wateren in Nederland niet op de markt komt en geen onaanvaardbaar risico vormt voor de consument. 03 nov 2011 Slechts 1 tot 3,5% paling 'schoon' 8493 Staatssecretaris Bleker van het Ministerie van EL&I heeft de Tweede Kamer geinformeerd over de uitkomsten van het onderzoek naar het percentage schone aal in de vangst in de met dioxine verontreinigde gebieden. 27 sep 2010 Zembla gemist? Dioxinepaling zeer ongezond (video) 11680 Paling is lekker en vis eten is gezond, zo wordt gezegd. Maar is de paling wel zo gezond? In ZEMBLA een onderzoek naar de kwaliteit van de Nederlandse rivierpaling. Belangrijke onderzoeksinstituten die de overheid adviseren waarschuwen voor het dioxinegehalte van die paling.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.