HSV Service

Kritischer houding waterkracht Europarlement

3547
15 dec 2015

De Europarlementariërs Ulrike Rodust en Ricardo Serrão Santos hebben Europees Commissaris Karmenu Vella (Milieu, Maritieme Zaken en Visserij) vragen gesteld over waterkracht. Dit vanwege de toenemende zorgen van sportvissers over de schadelijke impact van waterkrachtcentrales op ecosystemen in rivieren.

In november van dit jaar organiseerden de European Anglers Alliance (EAA) en de European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA) een speciale bijeenkomst voor leden van het Europarlement over waterkracht en de schadelijke gevolgen hiervan voor het ecosysteem en visbestanden. Dit bracht de Europarlementariërs Rodust – een invloedrijke Duits fractielid van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten – en Serrão Santos ertoe om vragen te stellen aan verantwoordelijk Europees Commissaris Karmenu Vella. Die is nu verplicht om hier antwoord op te geven, zodat het onderwerp waterkracht op de agenda van de EU-Commissie is komen te staan.

De twee vragen die Rodust en Serrão Santos aan Europees Commissaris Karmenu Vella stelden, waren de volgende:
  • Wat vindt de Commissie van het feit dat energie van (kleine) waterkrachtcentrales soms wordt gepromoot als een energiebron met weinig tot geen impact op het milieu en zelfs wordt gesubsidieerd door EU-lidstaten, terwijl waterkrachtcentrales bekend staan om hun negatieve effecten op het ecosysteem in rivieren?
  • De Commissie werkt aan een richtlijn voor de ontwikkeling van waterkracht in Natura 2000-gebieden. Hoe vindt de Commissie de aanleg van waterkrachtcentrales in beschermde natuurgebieden te rijmen met de ernstige negatieve effecten van waterkracht op het ecosysteem van rivieren?

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide