HSV Service

Wist je dat: vogel met zwemdiploma

3559
24 jun 2018

De fuut is een algemene verschijning op het water en een van de beste zwemmers in het vogelrijk. Duik mee onder water en kom meer te weten over hoe de duikboot onder de watervogels aan zijn kostje komt.

Sportvissers komen de fuut vanzelf tegen aan de waterkant. Als broedvogel komt hij namelijk in allerlei soorten wateren voor: van stadsparken en grachten tot duinmeren, moerasgebieden, randen van grote wateren en rustige riviergedeelten. Buiten de broedtijd is Podiceps cristatus ook in brakke riviermondingen, lagunes, beschutte kustwateren en grote meren te vinden. Echt kieskeurig is hij dus niet qua leefomgeving, zolang er maar dieper en helder water en voldoende voedsel in de vorm van vis, kreeftjes, kikkers en insecten voorhanden is.

Geoefende duiker 

De vissen op het menu van de fuut zijn doorgaans exemplaren tot zo’n 10 centimeter lengte. Futen kijken of duiken onder water en speuren met hun scherpe ogen naar prooien. Hebben ze die gespot, dan gaan ze in de achtervolging. Hun gestroomlijnde lichaam zorgt voor minimale weerstand en de ver naar achteren geplaatste poten zorgen voor maximale stuwkracht. De gelobde voeten met flexibele hielen vergroten de wendbaarheid onder water – op het land beweegt de fuut zich moeizaam waggelend voort, dus daar is hij zelden te vinden. 

Efficiënte visser

In de achtervolging duiken futen tot zo’n vier meter diep en blijven ze wel tot een halve minuut onder water. Deze snelle en elegante jagers leggen per duik gemakkelijk tien meter af en zijn door hun flexibele lichaam in staat om alle bewegingen van de vis te volgen. In combinatie met zijn scherpe snavel maakt dit de fuut tot een efficiënte visser. Dat is ook nodig, want een volwassen fuut heeft iedere dag 150 tot 200 gram verse vis nodig. Tijdens het grootbrengen van nakomelingen stijgt dit gewicht aanzienlijk om de hongerige jongen te kunnen voeden.

Aangepast menu 

Op jacht naar vis past de fuut zijn menu ook aan naar gelang wat de pot schaft. Met de invasie van de exotische grondelsoorten uit het stroomgebied van de Donau diende zich bijvoorbeeld een nieuwe voedselbron aan. Futen hebben zich na de ontdekking hiervan vervolgens letterlijk op de grondel gestort: deze visjes hebben het ideale formaat en zijn talrijk aanwezig.

Veren eten 

Een merkwaardige gewoonte van futen is dat ze veren eten. Veren van het eigen lichaam, maar ook exemplaren die op het wateroppervlak drijven. Dit doen ze om in hun maag een beschermende laag aan te leggen, zodat de ingeslikte graten minder prikken en geen schade kunnen aanrichten aan de ingewanden. De pluimen belanden nooit in de darmen, maar verteren in de maag. Samen met de visgraten vormen ze een bal die de fuut na een tijdje uitbraakt, waarna er een nieuwe portie veren op het menu staat.

Bron: Hét VISblad


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.