HSV Service

'Bellenschermen' IJmuiden uit voor trektocht schieralen naar Sargassozee

4287
05 nov 2018

Om de jaarlijkse trek van palingen te vergemakkelijken, zet Rijkswaterstaat de zogenoemde bellenschermen in de sluizen bij IJmuiden tijdelijk uit. Zo komen palingen op hun trektocht van 6000 kilometer niet meer voor een dichte deur te staan, meldt NH Nieuws.

Bellenschermen, een enorme hoeveelheid luchtbelletjes die door een gemaal worden opgewekt, zijn bedoeld om te voorkomen dat zout water het land binnenstroomt. Rijkswaterstaat gebruikt ze in de grote zeesluizen bij IJmuiden om verzilting van het Noordzeekanaal te voorkomen.

Dat werkt prima, maar voor schieralen, volwassen paling, zijn de schermen een onneembare horde op weg naar de Noordzee. "De bellenschermen zijn vanwege de drukverschillen voor vissen slecht te passeren", meldt Rijkswaterstaat. "Bij het zoeken van een uitweg bestaat de kans dat de vissen terechtkomen in de pompen van het gemaal, wat ze vaak niet overleven."

-> Lees het hele bericht op NOS.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.