HSV Service

Team Holland 6e bij EK Dobbervissen

1901
27 jun 2022

Team Holland is zesde geworden op het EK Dobbervissen in Portugal. Daarmee eindigde de ploeg van bondscoaches Jan van Schendel en Stefan Verhoeven in de middenmoot van het elf landenteams tellende EK, afgelopen weekend aan de Rio Sorraia bij Coruche. Engeland eindigde als winnaar, gevolgd door thuisland Portugal (zilver) en België (brons).

Fotografie: Vasco Emidio / Olho Negro Fotografia

Team Holland - dat na de eerste dag in het tussenklassement al op plek 6 stond - moest bij deze 26e editie van het EK Dobbervissen ook de teams van Italië (plek 4) en Hongarije (plek 5) voor zich dulden, maar hield Spanje, Duitsland, Frankrijk, Wales en Luxemburg wel onder zich. De 6e plek in het eindklassement is gezien het totale vangstgewicht (48.445 gram) en aantal penalties (61) van onze nationale ploeg ook een terechte uitslag. Ter illustratie: winnaar Engeland bracht in totaal 65.426 gram ter weging (31 penalties), en hekkensluiter Luxemburg op plek 11 moest het doen met 30.910 gram vis en 96 penalties.


Het eindklassement van het EK Dobbervissen 2022 in Portugal.

Individueel resultaat 

Ook in het individueel eindklassement was voor de Oranje equipe helaas geen eremetaal weggelegd. In het in totaal 62 deelnemers tellende speelveld, waren de individuele eindnoteringen van de Nederlanders als volgt: Ramon Ansing (plek 19), Meindert de Boer (plek 20), Anja Groot (plek 21), Ramon Pasmans (plek 42), Danny Flipsen (plek 53) en Stefan Hooyman (plek 54). Hoewel thuisland Portugal er als team niet met het goud maar met zilver vandoor ging, wisten de Portugezen in het individuele klassement wél goud te pakken. Pedro Bessa eindigde individueel op de 1e plek, gevolgd door landgenoot António Marques. Engelsman William Raison maakte het individuele erepodium compleet met de 3e plaats.


Team Holland-lid Anja Groot met een barbeel (Zuid-Europese variant), gevangen tijdens de 1e wedstrijddag.

Reactie bondscoach Van Schendel

"Jaren geleden zouden we blij zijn geweest met een zesde plek, maar aangezien we de lat de laatste jaren echt wel hoger leggen op het internationale wedstrijdtoneel, baal ik wel een beetje", zegt Van Schendel in zijn eerste reactie. "Het was verder een prachtig en goed georganiseerd kampioenschap hoor. Dus wetende dat de visserij volledig anders was dan we gewend zijn en we gewoon nog niet tot de absolute wereldtop behoren, kan ik verder wel met de zesde plek leven." Terwijl Team Holland vanaf een Spaanse parkeerplaats een eetpauze heeft ingelast, licht Van Schendel e.e.a. verder toe. "Op zich hebben we helemaal zo slecht niet gepresteerd. Ik ben er van overtuigd dat we bij een deelnemersveld van 20 of 30 landen ook wel goed in de subtop waren geëindigd, want deze editie waren eigenlijk alleen de toplanden aanwezig." 


Bondscoach Van Schendel geeft Team Holland-lid Anja Groot aanwijzingen tijdens de wedstrijd.

Lastige visserij

Van Schendel was al voor de zesde keer bij een wedstrijd aan deze Portugese rivier (Rio Sorraia). De bondscoach: "Het blijft elke keer weer een ontzettend bijzonder en onvoorspelbaar water met een lastige visserij. Dat zit hem er allereerst in dat de hoofdmoot van de aanwezige vissoorten voor ons relatief onbekend is. Maar ook dat de vis zich hier vaak pas tijdens de wedstrijd massaal meldt, waardoor je je tijdens de trainingsweek op basis van veel lagere vangstgewichten maar moeilijk kunt voorbereiden. Gaandeweg een trainingsweek zie je dat zich steeds meer vis verzamelt op het parcours, deels ook door het aanhoudende voeren. Daarnaast aast de vis op deze rivier vooral goed met warm weer en dan juist overdag. De aanwezige katvissen, carassio's en barbelen - de Zuid-Europese variant, qua gedrag nauwelijks met de Nederlandse barbeel vergelijkbaar - zijn echte warm water liefhebbers en nu was het relatief koud." Van Schendel kan zich niet herinneren dat hij ooit eerder zulke voor deze Portugese streek lage temperaturen heeft meegemaakt. Het was de hele week zo'n 20 graden, nog kouder dan in Nederland. Dat de gewichten pas tijdens de wedstrijddagen omhoog gingen, kan ook nog deels te maken hebben gehad met de extra hoeveelheid aas die er toen in ging en de vis mogelijk actiever heeft gemaakt."


Ramon Pasmans in actie tijdens de tweede en tevens laatste wedstrijddag van het EK Dobber.

Jong team met talent

"Zulke omstandigheden vergen een andere mindset, waarbij je tijdens de wedstrijd ook moet terugvallen op je ervaring", gaat de bondscoach verder. En mede daarom ziet Van Schendel de toekomst zeer positief tegemoet. "Besef je wel dat we met een vrij jong en getalenteerd team aanwezig waren - iets waar ik ook geregeld complimenten over ontvang van andere bondscoaches. Maar om hoog te eindigen moet je in principe ook boven jezelf uitstijgen. Toch heb ik bij onze teamleden weer genoeg dingen gezien waarvan ik denk: daar kunnen we verder mee. Ik zie ons voor de komende jaren en met de ingezette koers met Sportvisserij Nederland de komende jaren wel dichter naar of zelfs in de wereldtop klimmen. Er komen mooie jaren aan", eindigt Van Schendel daarom hoopvol gestemd.


Bondscoach Jan van Schendel werd tijdens het EK Dobber bijgestaan door Stefan Verhoeven.

Meer op Facebook

De volledige uitslag van het individueel eindklassement is te bekijken op de Facebookpagina van de officiële, internationale wedstrijdorganisatie FIPSed Fédération Internationale de la Pêche Sportive en Eau Douce - kortweg F.I.P.S.e.d.

Altijd volledig op de hoogte blijven van al het nieuws rond het wedstrijdvissen? Volg dan de Facebookpagina Wedstrijdvissennl van Sportvisserij Nederland.


De weging na afloop van de laatste wedstrijddag is altijd extra spannend.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.