HSV Service

Vrijwilliger van de maand: Corné van Dijk - kwaliteit en contacten

2220
29 mei 2024

Corné van Dijk (40) is behalve een fanatiek karpervisser – samen met zijn vaste vismaat Peter vist hij al twintig jaar op karper in binnen- en buitenland – ook de coördinator van het onderhoudsteam van HSV De Rietvoorn uit Veenendaal. Samen met een hecht team van vijftien enthousiaste vrijwilligers onderhoudt hij het viswater in de gemeente gelegen aan de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei.

Dat doen ze niet lukraak, maar volgens een duidelijk meerjarenplan. Van Dijk: “In 2017 zijn we daarmee gestart voor het onderhoud van de vijvers. In de lente, de zomer en de herfst – met uitzondering van het broedseizoen – zijn we op en rond het water te vinden. Dan maaien we de visstekken en de wedstrijdtrajecten, voeren we zuurstofmetingen uit en laten we onderzoek naar de visstand doen als dat nodig is. Ook zetten we op zijn tijd nieuwe vissen uit zodat de visstand mooi op peil blijft.”

Een steentje bijdragen

In de wintermaanden rust het onderhoudsteam niet op de lauweren, maar wordt er gewerkt aan het bouwen en onderhouden van vissenbossen (structuren van houten palen en wilgentakken die beschutting bieden aan vis, red.). Normaal gesproken doet het team dit in alle rust, maar in januari van 2023 was dat echter niet het geval. Toen was er een cameraploeg bij aanwezig.

“Dit was vanwege opnames voor het televisieprogramma 12 straten groen van de KRONCRV”, licht Van Dijk toe. “Een wijk in Veenendaal-Oost deed hier aan mee en de bewoners daarvan wilden graag een vissenbos in hun vijver laten plaatsen. Een leuke en mooie opdracht, waar we natuurlijk graag aan meewerkten. Vooral omdat zo’n vissenbos voor meer biodiversiteit in het water zorgt. Zo dragen we op onze manier een steentje bij aan de maatschappij”, zegt de geboren en getogen Veenendaler trots.

Overleg met de gemeente

Het onderhoud gebeurt altijd in goed overleg met het waterschap en de gemeente. Van Dijk: “Twee keer per jaar vergaderen we op het gemeentehuis. Dan maken we afspraken over het beheer en de werkzaamheden. Die contacten zijn erg waardevol.

Zo heeft een wethouder in 2020 een van onze drie VISparels geopend. Ook hebben we toestemming gekregen om vissteigers aan te leggen en worden we betrokken bij de aanleg van nieuwe vijvers.

"Dankzij de inspanningen van het onderhoudsteam is Veenendaal een geweldige plek om te vissen. Van Dijk: “De waterkwaliteit is goed en de visstand gevarieerd, waardoor je hier kunt vissen op voorn, (grote) zeelt, (grote) brasem en natuurlijk op karper. Ook de zeldzame kroeskarper komt hier voor. Door die variatie is het hier interessant voor alle soorten sportvissers: van jonge vissertjes die net zijn begonnen, tot zeer ervaren wedstrijdvissers.”

Ook een bijdrage leveren?

De hengelsport drijft op de inzet van vrijwilligers. Zowel verenigingen, federaties als Sportvisserij Nederland kunnen niet zonder de hulp van enthousiaste sportvissers. Ben jij na het lezen van dit artikel ook geïnspireerd om je steentje bij te dragen? Neem dan contact op met je hengelsportvereniging of -federatie.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.