HSV Service

Uitzonderlijk bij kou: botulisme in stadsgrachten van Culemborg

6133
18 dec 2007

CULEMBORG - Medewerkers van Waterschap Rivierenland hebben in de Triosingel en Paardengracht van Culemborg botulisme vastgesteld, een vergiftiging die dodelijk is voor waterdieren.

afb: ggdzeeland.nl

Onderzoek heeft uitgewezen dat het onomstotelijk om botulisme type C gaat. Dit type vormt geen gevaar voor de gezondheid van mensen. Het waterschap adviseert om honden niet in de grachten te laten zwemmen. Ook het vissen wordt afgeraden. Een uitbraak van botulisme in deze tijd van het jaar is uitzonderlijk.

Botulisme doet zich vooral bij warm weer voor in ondiepe watergangen en plassen. Vanaf 15 graden Celsius, wordt de botulismebacterie normaal gesproken actief. De laatste jaren komt het echter vaker voor dat de bacterie ook bij lagere temperaturen actief wordt. Het gif van de bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting. Daarom moeten ze zo snel mogelijk worden opgeruimd. Afgeraden wordt om kadavers aan te raken, het waterschap bellen is veel verstandiger (0344-649090).

Medewerkers zorgen voor een snelle verwijdering van zieke en dode vissen en watervogels om verdere besmetting tegen te gaan. Het waterschap heeft de waterkwaliteit in de betrokken grachten afgelopen week onderzocht en daar blijkt niets mis mee te zijn. Het vermoeden rijst nu dat de bron van de besmetting wellicht in de bodem van de gracht gezocht moet worden.

Bron: gelderlander.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide