HSV Service

Succesvolle reddingsoperatie karpers in Oostvaardersplassen

7927
13 sep 2007

ALMERE - In natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland is afgelopen donderdag een reddingsoperatie op touw gezet om tientallen karpers te redden bij baggerwerkzaamheden. Visbedrijf Kalkman uit Moordrecht zette de ruim honderd karpers vakkundig over naar veilig water.

De Oostvaardersplassen worden momenteel uitgebreid met een nieuw stuk vogelreservaat. Gelukkig zijn de vissen daarbij niet over het hoofd gezien. De baggerwerkzaamheden zijn in volle gang en een plas met een goed karperbestand wordt daarbij niet ongemoeid gelaten. Door de werkzaamheden stroomde het aanwezige water uit over de uitgegraven putten, waardoor de vissen langzaam droog kwamen. Piet Kalkman en zijn zoon Jan-Pieter houden zich dagelijks bezig met het overzetten van vissen tijdens baggerwerkzaamheden en zij waren er daarom ook als de kippen bij.

Foto: Jan-Pieter met een grote, langgerekte schubkarper die zonder deze afvissing zeker onder het slib was verdwenen.

"Wij hebben goed contact met de firma Scholman. Als er ergens gebaggerd wordt, worden wij als eerste ingelicht. Zo kunnen wij de vissen op tijd redden", aldus Piet Kalkman. Gehuld in waadpakken en voorzien van het elektrische schepnet banen ze zich een weg door de dikke sliblaag. De ene na de andere karper komt boven. "Soms denk je dat er een stuk of tien zitten, maar als je eenmaal bij de plek bent zitten er soms wel vijftig op een grote kluit. Daar sta ik niet meer van te kijken." Piet en Pieter-Jan wisselen elkaar continue af tijdens het elektronisch vissen.

"Het is ontzettend zwaar. Soms zak je wel tot een meter in het slik. Als je aan fitness doet, gaat dit werk je vast een stuk makkelijker af", verzucht hij. Kalkman, die zich dagelijks bezighoudt met onderzoek en het vangen en overzetten van vis, heeft goede hoop dat het overgrote deel van de karpers gered wordt. "Er zullen altijd wel een paar karpers achterblijven, maar dan gaat slechts om enkelen die zich niet laten vangen. Ik denk dat wij met deze reddingsoperatie weer een heleboel karperfreaks tevreden hebben gesteld." Behalve de slanke schubkarpers, waarvan sommigen ruim tien kilo wogen, kwam er op een paar voorntjes na overigens weinig boven water. Weinig klein spul dus voor de toekomst.

Niet vreemd als je je bedenkt dat het water aan de rand ligt van één van de grootste natuurgebieden van Nederland, waar grote kolonies aalscholvers en tegenwoordig zelfs zeearenden huisvesten. In het zuidelijke deel van het natuurgebied tegen Almere aan, wordt het gebied heringericht als vogelreservaat met meer ruimte voor water en eilandjes. Het krijgt daarbij ook een vogelpost.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.