HSV Service

Palingsvisssers niet bang voor dioxineverhaal

6883
29 mei 2007

GROENE HART - Palingvissers in het Groene Hart zijn niet bang voor een te hoog dioxinegehalte in hun gevangen vis. Leo Hoogerwerf bezig met het roken van paling.

Ze vinden de oproep van Sportvisserij Nederland om uit voorzorg geen wilde, zelfgevangen paling meer te eten een storm in een glas water. ,,Als er teveel dioxine in de aal zou zitten, dan stond ik hier niet meer,'' aldus palingvisser Leo Hoogerwerf uit Nieuwkoop. ,,Ik eet regelmatig de vis die ik zelf gevangen heb.'' Leo Hoogerwerf bezig met het roken van paling. FOTO BRAM GEBUYS Sportvisserij Nederland waarschuwde onlangs voor dioxinegevaar bij de aal uit de Nederlandse binnenwateren.

Uit onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit zou blijken dat paling uit de grote Nederlandse rivieren zoveel dioxines bevat dat maandelijkse consumptie ervan na een paar jaar kan leiden tot gezondheidsklachten. Een aal krijgt dioxine binnen doordat hij van de bodem eet, waar de stof zit. ,,Omdat we niet weten hoe de paling er aan toe is in andere binnenwateren, adviseren we ook deze wilde aal niet te eten,'' legt Fred Bloot van Sportvisserij Nederland uit. Volgens hem waarschuwt de vereniging de hengelaars omdat minister Verburg van landbouw, natuur en voedselkwaliteit de risico's bagatelliseert. ,,Zij zegt dat in het wild gevangen aal slechts een procent uitmaakt van de totale hoeveelheid die jaarlijks wordt gegeten. De rest zou afkomstig zijn uit aalmesterijen. In werkelijkheid is ongeveer twintig procent van de gegeten aal afkomstig uit wildvang. Als minister Verburg niet waarschuwt, dan moeten wij die taak maar op ons nemen,'' aldus Bloot.

Beroepsvisser Ad Berkhouwer uit Berkenwoude noemt de waarschuwing van Sportvisserij Nederland 'paniekzaaierij'. ,,Het ministerie schrikt er niet van.'' Berkhouwer vangt paling in de Vinkeveense Plassen maar ook in rivieren als de Lek. Volgens hem lonkt het gevaar niet in deze regio. ,,De aal wordt overal regelmatig gecontroleerd. Het dioxinegehalte is nog nooit te hoog geweest.'' Beroepsvissers Piet Kalkman uit Moordrecht en Leo Hoogerwerf en sluiten zich bij hem aan. ,,Een storm in een glas water,'' noemt Kalkman het. ,,Overal zit dioxine in, in melk of vlees. Misschien is het schadelijk als je iedere dag een pond paling eet. Maar welke Nederlander doet dat nou.''

Volgens Hoogerwerf is het best mogelijk dat de aal in de grote rivieren te veel dioxine bevat. ,,Maar ik vang ze in de Nieuwkoopse Plassen. Daar is uit de onderzoeken nog nooit gebleken dat het mis was.''Kalkman en Berkhouwer vermoeden dat Sportvisserij een dubbele agenda heeft. ,,Het heeft nooit geboterd tussen sportvissers en beroepsvissers. Ze willen ons weghebben en grijpen daarom iedere mogelijkheid aan om het ons moeilijk te maken,'' aldus Kalkman. Sportvisserij Nederland ontkent deze bewering met klem. ,,We willen weliswaar direct een vangstverbod op alle wateren waarin de aal is vervuild met dioxine, maar de getroffen beroepsvissers moeten schadeloos worden gesteld.''

Bron: ad.nlGROENE HART FOTO BRAM GEBUYS

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.