HSV Service

Ook sportvissers kunnen regen gebruiken

5520
02 mei 2007

Woensdag 2 mei 2007 - TERNEUZEN - Maar weinig sporters zijn zo afhankelijk van de natuur als sportvissers. Extreme hitte of droogte kan fataal zijn voor de waterkwaliteit en dus voor de visstand.

En als de industrie het water verpest of collega-vissers slecht omgaan met de dieren of de omgeving moeten ook goedwillende sportvissers op de blaren zitten. "Hoe ze een vis moeten vangen, leren ze wel van hun vader of opa. Maar hoe ze respectvol omgaan met het dier, dat is een ander verhaal." Secretaris Jan van de Wege van hengelaarsvereniging Ontspanning Na Inspanning (ONI) uit Terneuzen stelt dat een jeugdlidmaatschap een educatief proces is. "Bij de jeugd hameren we erop dat ze begroeiing niet mogen beschadigen. Ook letten we erop dat ze altijd een afvalzak meenemen, zodat er geen rommel achterblijft."

Respect voor de vissen staat bij de Terneuzense visvereniging hoog in het vaandel, volgens Van de Wege. "Zo leren we de jeugd om, voor ze het dier vastpakken, je handen nat te maken. Daarmee voorkom je infecties. Ook hameren we erop om een schepnet te gebruiken om de vis uit het water te halen." Tot slot worden de kinderen aangeleerd om het haakje op een goede manier te verwijderen en de vis 'netjes terug te zetten'. Want, van een eind het water ingooien, is uit den boze. "Daar raken ze gestresst van", weet Van de Wege.

Een wedstrijd van de Terneuzense hengelsportvereniging ONI in het kanaal vlakbij de brug in Sas van Gent. foto Camile Schelstraete

Natuurlijk is het zaak dat de sportvissers goed zorg dragen voor de (binnen)wateren, maar ook de beheerders (het waterschap, Rijkswaterstaat) en de industrie langs het water hebben sterke invloed op de visstand, weet voorzitter Ben van den Bos. "In de oorlogsjaren was bijvoorbeeld het kanaal nog één van de beste viswateren. Het water was heel helder en er zat veel vis in." Door toenemende lozingen van de industrie werd het veel slechter, maar toen ONI in 1977 de kans kreeg om de visrechten voor sportvissers te bemachtigen, greep de vereniging haar kans. Van de Wege: "Wij hebben altijd geloofd in het kanaal. Ons geduld is beloond, want nu zit er weer fantastisch veel vis in, zoals voorn, brasem en karper." De reden? "De lozingen zijn aan banden gelegd en Rijkswaterstaat pompt per uur dertig kuub zout water terug naar de Westerschelde, zodat het kanaal zoet blijft."

Eén belangrijk element kan niet met mensenhanden worden gereguleerd: het weer. Toch speelt dit een grote rol in de kwaliteit van het water en dus de visstand. Zo herinneren de heren zich de zomer van 2002 maar al te goed. Het was toen weken lang zo warm dat de blauwalg woekerde in de binnenwateren. Het gevolg was een enorme vissterfte. Van den Bos: "Maar het had ook een voordeel. Vroeger zat de kreek vol brasem. Omdat die in de bodem woelt, werd het water sneller troebel. Bovendien waren er bijna geen andere vissoorten."

Dat wil niet zeggen dat ONI zit te wachten op extreem warme zomer. Van de Wege: "Ik heb het nooit meegemaakt, maar eens in de 75 of 100 jaar keert de kreek om. De bovenste laag, warm, zuurstofarm water, wordt bij heel warm weer te zwaar. Het koude water met veel zuurstof gaat dan van de bodem naar de oppervlakte. De visstand krijgt daar een flinke opsodemieter van."

Ondanks de aanhoudende droogte en de ongewone temperaturen, maken ze zich bij ONI nog geen grote zorgen. "Zo warm is het nog niet en door de wind komt er genoeg zuurstof in het water. Het klinkt misschien gek, maar het water smeekt om regen. Aan het begin van de kreek is te zout aan het worden. Elders wordt het water alsmaar bruiner en troebeler."

Bron: BN/ De Stem

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.