HSV Service

In memoriam Jan Schreiner

14511
07 dec 2006

'Nestor' van de Nederlandse hengelsport overleden. Jan Schreiner wordt door Pierre Bronsgeest (links) onderscheiden met de Beet Hengelsportpromotieprijs.

Op 89 jarige leeftijd overleed op 29 november de bekende hengelsportpublicist Jan Schreiner. Veel van de jongere sportvissers zullen Jan Schreiner waarschijnlijk niet meer kennen, maar voor de meeste sportvissers van boven de 40 jaar was - en is - hij een voorbeeld, een icoon. Door zijn vele boeken en zijn talloze artikelen in hengelsportbladen was Jan Schreiner een bron van inspiratie geworden. Jan kon zodanig over zijn visavonturen schrijven dat je het gevoel kreeg dat je er zelf bij was geweest.

Als geen ander heeft Jan Schreiner na de Tweede Wereldoorlog het Nederlandse hengelen vorm gegeven. Door hem werd vissen pas echt sportvissen. Hij propageerde de nieuwe hengelsportmaterialen zoals nylon, werpmolens en werphengels. En hij propageerde het terugzetten van vissen, vooral de snoek. Hij kreeg daarin zoveel navolging dat de Nederlandse hengelsportwereld er zonder hem totaal anders uit zou hebben gezien. Niet meer vissen voor de pan, maar vissen voor het plezier en daarbij van de natuur genieten. Jan Schreiner was samen met Frans Domhof de promotor van het (ultra)licht vissen met de spinhengel, niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten.

Jan Schreiner was tevens eigenaar van een hengelsportzaak, waar de klanten vakkundig te woord werden gestaan. Klanten die van alle uithoeken van Nederland en Vlaanderen naar de Amsterdamse Roelof Hartstraat kwamen om hem te zien, te horen, te aanschouwen. De aankoop en verkoop van vismateriaal, waaronder de beroemde Fair Play-hengels, was vaak al snel verworden tot bijzaak.

Tussen 1946 en 1998 schreef Jan Schreiner meer de vijftig boeken. Hij schrijft in die boeken op zijn onnavolgbare wijze over materiaal, over vis, over beleving, over bezieling. Honderdduizenden hebben van zijn bezielende schrijfwijze genoten en zijn voor de rest van hun leven sportvisser geworden.

Jan, bedankt voor alles wat je voor de Nederlandse hengelsport hebt betekend!

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.