DE VISLES: INFORMATIE VOOR VERENIGINGEN

Bij een visles op school geeft een Vismeester een biologieles over de onderwaterwereld en wordt er aansluitend gevist in een water vlakbij school. Bij deze visexcursie zijn vrijwilligers nodig om de kinderen te begeleiden bij het vissen en toe te zien op de veiligheid aan de waterkant. We vragen daarvoor ook standaard hulp van ouders.

Na de biologieles in de klas komen de kinderen naar de waterkant, waar ze groepjes vormen en onder begeleiding gaan vissen. Ook hierbij kunnen ouders een belangrijke rol spelen, zeker als er vanuit de hengelsportvereniging geen of weinig vrijwilligers beschikbaar zijn. Maar we zien het liefst natuurlijk vrijwilligers van de lokale hengelsportvereniging aan de waterkant om de vismeester te assisteren. Alleen met voldoende vrijwilligers aan het water kan een visles doorgaan!

Zorg dat je als begeleider een half uur voor de kinderen aan de waterkant arriveert. De onderstaande aandachtspunten zijn goed om van tevoren door te nemen. Je kunt deze aandachtspunten ook downloaden als pdf-bestand, uitprinten en meenemen naar de waterkant.

1) Tuig samen met de vismeester de hengels op. Aan de topconnector bevestig je het lusje van het kant-en-klare tuigje. Rol het tuigje af en leg de hengels naast elkaar. Verzamel de losse onderdelen in een emmer.
2) Eén begeleider maakt wat lokvoer en verdeelt dit onder de begeleiders.3) Na een korte uitleg van de vismeester krijgt elk kind een hengel. Neem je groepje mee naar de waterkant en zorg dat de kinderen tijdens het lopen de hengel schuin omhooghouden (pas op voor boomtakken).


4) Peil op de visplek de diepte met een peilgewichtje. Stel de dobber zo af dat het aas net boven de bodem zweeft. Leg uit hoe en waarom je peilt.5) Laat zien hoe je een made aan de haak bevestigt (door de zijde met de twee zwarte puntjes) en vertel dat een verse, beweeglijke made het beste vangt. Help de kinderen die het niet zelf durven. Leg kort uit wanneer je beet hebt en wat je dan moet doen.6) De minimale afstand tussen de kinderen moet twee meter bedragen.


7) Doe voor hoe je de hengel vasthoudt en inlegt; rustig onderhands vanuit de pols. Help de kinderen die er moeite mee hebben.


8) Voer bij elke dobber één of twee balletjes voer. Leg uit waar je moet voeren (iets voor de dobber) en dat veel voeren niet gunstig is.9) Geef instructies als er vis wordt gevangen: pak een vis met natte handen, onthaak voorzichtig (met de hakensteker) en zet laag bij het water terug. Bewaar een vis eventueel kort in een emmer. 10) Blijf de kinderen begeleiden en zorg dat alle kinderen vis vangen. Laat ze eventueel van plaats wisselen.


11) Laat de visplek netjes achter en laat de kinderen helpen. Soms mogen de kinderen het tuigje meenemen, vraag dit aan de vismeester.BELANGRIJK:

• Let op de veiligheid van de kinderen en houd ze continu in het zicht.
• Wees duidelijk, vriendelijk en geduldig, maar omhels of knuffel de kinderen niet.
• Rook niet en drink geen alcohol in het bijzijn van kinderen.
• Maak alleen foto’s als de leerkracht daar toestemming voor geeft.


Vervolg na de visles: korte cursus 'Vissen voor kids'

Veel kinderen zijn na een visles enthousiast geworden en willen vaker vissen. Om dit op een goede manier mogelijk te maken organiseren hengelsportverenigingen soms een vervolgcursus. Deze vervolgactiviteit kan volledig worden ondersteund door Sportvisserij Nederland. Er is een kant-en-klare korte cursus beschikbaar die vrijwilligers kunnen geven, waarbij alle deelnemende kinderen bovendien een gratis hengel en vistuigje krijgen!

Download hier de verkorte cursus 'Leer vissen met de vaste hengel'. 

Vragen?

Voor vragen over helpen bij een visles, de vervolgcursus 'Leer vissen met de vaste hengel' en het aanvragen van gratis hengelmateriaal voor deze cursus kun je contact opnemen met Gerwin Gerlach van Sportvisserij Nederland via 030-6058400 of dit e-mailadres.

   

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide