Ruim 2 miljoen sportvissers in Nederland geen loos getal

In dit onderdeel kunt u lezen dat het totale cijfer van ruim 2 miljoen Nederlandse sportvissers zeker niet te optimistisch gesteld. Iets wat Sportvisserij Nederland nog wel eens hoort in de politiek, maar ook in de eigen sector, als dit cijfer ter tafel komt. Het tegendeel is blijkbaar het geval! Tenslotte komen er ook talloze Duitsers, Belgen, Engelsen en van veel verder in Nederland vissen. Recent cijfermateriaal ontbreekt maar de Grontmij hield het in een ouder rapport op ca. 100.000. Gezien alleen al de ontwikkeling van de mobiliteit zal dit aantal nu zeker niet lager zijn.

Nederland telt dus in totaal ruim 2 miljoen sportvissers en heeft daarmee in Europa na de vier Scandinavische landen procentueel de meeste sportvissers (ruim 10% van de bevolking)!

Lidmaatschap hengelsportvereniging
40% van de vissers is aangesloten bij een hengelsportvereniging, hetgeen een lichte stijging is ten opzichte van 2003. De meerderheid houdt het bij één lidmaatschap; slechts 12% heeft meerdere lidmaatschappen. Het aantal vissende mannen dat lid is van een hengelsportvereniging is ten opzichte van 2003 gestegen als gevolg van de stijgende visparticipatie naar circa 420.000.

108 miljoen visuurtjes...
Uit onderzoek van 2001 is gebleken dat de gemiddelde sportvisser 15 maal per jaar vist. Bijna de helft van de sportvissers vist weliswaar maar 1 tot 6 keer per jaar, maar er is ook een categorie sportvissers (bijna 10 %) die elke week of zelfs twee keer in de week vist. Op de vraag aan alle ondervraagde sportvissers hoeveel uur zij doorgaans per keer vissen, kwam een gemiddelde visduur van bijna vier uur. Vermenigvuldig je deze getallen met het aantal sportvissers (ruim 2 miljoen) dan kom je uit op een getal van 30 miljoen vistripjes en 120 miljoen visuurtjes die sportvissers per jaar aan de waterkant doorbrengen.

Soort visser
80 % van de mensen die vissen kwalificeert zichzelf als recreatieve visser en 20% noemt zichzelf sportvisser. Als het gaat om specialismen binnen de hengelsport, dan geeft 16 % aan witvisser te zijn, 14% karpervisser, 7% snoekbaarsvisser, 7% roofvisser, 7% palingvisser, 3% vliegvisser en 3% wedstrijdvisser.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide