Visparticipatie jongeren

Update 2010: De eerste uitkomsten van het TNS-NIPO onderzoek wijzen uit dat in 2010 nóg meer mensen gaan vissen dan in 2009! Zo blijkt dat Nederland in 2009 een kleine twee miljoen sportvissers telde en in 2010 ruim twee miljoen. Daaronder 1.300.000 mannen, 250.000 vrouwen en 550.000 kinderen.


Lees hier het Beleidsplan Jeugd en sportvisserij (pdf)

De visparticipatie is in de afgelopen 5 jaar sterk gestegen voor mannen en vrouwen van 15 jaar en ouder. Voor kinderen jonger dan 15 jaar is het niveau gelijk gebleven, maar stijgt het absoluut aantal vissers als gevolg van het stijgend aantal huishoudens. In het totaal vissen nu bijna 2 miljoen personen in het Nederlandse binnenwater, waarvan mannen het leeuwendeel voor zich nemen (56%) met een miljoen vissers, gevolgd door de jongeren met ruim een half miljoen vissers (29% van het totaal) en vrouwen met ruim een kwart miljoen vissers (15%). Ten opzichte van 10 jaar geleden is er een stijging van drietiende te zien (index = 131).

De gemiddelde leeftijd van jonge vissers (<15 jaar) ligt rond 9 jaar. Jongeren leren zo rond het 6e jaar - op basis van de mediaan - het vissen. Ouders zijn van groot belang bij het vissen van jongeren. Ze leren het voornamelijk van de ouders en ze vissen in het algemeen ook veel vaker met een ouder dan met anderen. Jongeren vissen vooral in de buurt van het huis (driekwart), terwijl een derde zich ook nog iets verder waagt. Echte grote rivieren en kanalen of zelfs het zeewater worden door jongeren veel minder vaak bevist.

 

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide