Onderzoek 'Wat wil de sportvisser?' (2017)

Uit het in 2017 in opdracht van Sportvisserij Nederland uitgevoerde Mulier onderzoek ‘Wat wil de sportvisser’ blijkt dat jongeren graag meer vis-activiteiten willen ondernemen, bij voorkeur samen met anderen. De helft van de 400 ondervraagden (16-20 jaar) geeft aan graag hulp te krijgen bij het vissen. Maar liefst driekwart van deze jeugdige vissers is ook bereid om anderen daarbij te helpen.

Kinderen gaan pas zélf vissen als ze dat samen met anderen kunnen doen en als iemand hen de basisvaardigheden leert. Hier ligt een uitdaging voor Sportvisserij Nederland, federaties, verenigingen en de branche. En natuurlijk voor alle sportvissers! Samen moeten we hier de schouders onder zetten.


-> Lees hier het volledige rapport (PDF)


Samenvatting

Hieronder vind je alvast de belangrijkste resultaten:

  • Er is veel overlap te zien tussen de verschillende vistechnieken die aangesloten sportvissers in Nederland hanteren. Witvissen (27%), recreatief vissen (25%), roofvissen (24%) en karpervissen (24%) worden het vaakst genoemd als techniek, maar veel vissers beoefenen regelmatig meerdere technieken.

  • Veel sportvissers vissen simpelweg omdat ze het leuk vinden (81%). Er is echter ook een grote groep vissers die “liefde voor de natuur” (69%) en “tot rust komen” (66%) als motief om te vissen noemen.

  • Bij het zoeken naar geschikt viswater letten de meeste vissers op rust (79%), bevisbaarheid vanaf de oever (78%) en natuurschoon (78%).

  • 27% van de aangesloten sportvissers bezocht in het afgelopen jaar een commerciële visvijver. De meerderheid van deze 27% deed dat één of twee keer.

  • Ruim de helft van alle sportvissers is tevreden of zeer tevreden over de visvangsten, het gaat hierbij om het aantal vissen (53%), het formaat van de vissen (55%) en de soorten vis die worden gevangen (59%; zie figuur 3.11). Bijna een kwart geeft daarentegen aan wel behoefte te hebben aan betere visvangsten.

  • In vergelijking met andere verenigingen in Nederland heeft de hengelsportvereniging een beperkte sociale functie. 40% van de leden heeft geen (actieve) band met de vereniging.

  • Bijna drie kwart (73%) van de sportvissers vindt het een goed idee om minder ervaren sportvissers op weg te helpen bij het vissen. De helft van de vissers wil zelf hulp ontvangen van anderen.

  • Bijna drie kwart (72%) van de aangesloten sportvissers wil in al het Nederlandse viswater kunnen vissen. 12 procent heeft begrip voor het feit dat hengelsportverenigingen een deel van hun water voor de eigen leden willen houden.

  • 21 procent van de aangesloten sportvissers voelt zich op dit moment beperkt in de mogelijkheid om te vissen waar men wil. 97% van deze groep vindt het vervelend dat zij hierin beperkt worden.


-> Lees hier het volledige rapport (PDF)

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide