Vis & water

Visles op basisscholen POS-gebied

4655
14 jan 2008

Zoals u weet worden er in het POS gebied van de Federaties NoordWest Nederland, Gooi en Eemland e.o. en Randmeren visles gegeven op de basisscholen door de POS medewerkers.

Onlangs is het team versterkt met twee medewerkers die zijn opgeleid tot vismeester. Maar wat doen we nou precies tijdens zo´n visles en wat leren we die kinderen?

Tijdens zo'n visles hebben we het onder andere over hoeveel soorten vissen in Nederland voorkomen en waarom er nieuwe vissen bij komen of verdwijnen, waarom een zoetwatervis niet in de zee kan en andersom. We leren de kinderen hoe een vis onderwater kan ademen, hoe vissen leven, wat belangrijk is voor vissen en wat ze eten. We leren ze dat waterplanten belangrijk zijn voor vissen als schuil en opgroeigebied, voedselgebied als zuurstofbron en paaigebied. Weet u bijvoorbeeld hoe kieuwen werken of waar een vetvin voor dient of hoe in visloos water in eens vissen kunnen voorkomen? Deze kinderen weten het na een uurtje "viskunde" wel. Daarnaast beantwoorden we alle vragen die de kinderen maar over water en vissen kunnen bedenken.

Na de visbiologieles gaan we tuigjes maken met de vrijwilligers van de lokale hengelsportvereniging. Iedere jeugdbegeleider gaat met vijf kinderen de tuigjes maken waar ze later die middag zelf mee gaan vissen. De kinderen monteren zelf een dobbertje, loodjes en haakje(!). Daarna naar de waterkant, maar niet voordat we uitgelegd hebben waarom respect voor de natuur en de vissen belangrijk is. Geen rommel in de natuur achterlaten, niks vernielen en voorzichtig omgaan met de vissen. Meestal vangen alle kinderen wel een visje. Maden vies? In het begin is het gillen maar als er eenmaal gevangen wordt weten ze niet hoe snel er één aan de haak moet. We bewaren even kort een paar vissen in een aquarium om aan het eind nog eens goed te bekijken welke soorten er zijn gevangen.

Na de les krijgen alle kinderen een tasje met leuk leesmateriaal mee. Wie vaker wil vissen en het nog beter wil leren wijzen we de weg naar de lokale hengelsportvereniging. Ze kunnen het eerste jaar lid worden voor € 5,- en krijgen daarbij een zelfde hengeltje cadeau waarmee tijdens de les is gevist. Klaar om te vissen dus met een goede uitleg vooraf.

 
Eerst oefenen in de klas en dan met de nieuwe kennis naar de waterkant. En vis vangen!
(Foto's Richard van den Bosch)

Vissen met kinderen is echt geweldig! Met voldoende mensen kun je heel veel kinderen op deze leuke manier in contact brengen met de natuur.

Woont u in het POS-gebied? Wij zouden het fantastisch vinden wanneer u ons een keer wilt helpen bij een middagje vissen met een schoolklas. Dat zal zowel voor de kinderen als voor u een inspirerende ervaring zijn. Mail of bel ons info@pos-sportvisserij.nl 0251-318882, dan nemen wij contact op zodra er voor een school bij u in de buurt mensen nodig zijn.

Wilt u nog een stap verder gaan en zelf voor de klas gaan staan voor een uurtje visbiologie? Voor wie de cursus Jeugbegeleiding van Sportvisserij Nederland heeft gevolgd, is er de vervolgcursus Vismeester. In het najaar van 2007 wordt de Cursus Vismeester weer gegeven door Sportvisserij Nederland. Opgeven kan bij George Hampsink hampsink@sportvisserijnederland.nl of Bert Zoetemeyer zoetemeyer@sportvisserijnederland.nl.

Robert Weijman
POS / Sportvisserij Nederland

Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.