Vis & water

Mooi nieuw viswater: groen licht voor Wieringerrandmeer

5949
19 mrt 2008

(Novum) - De Provinciale Staten van Noord-Holland zijn maandag akkoord gegaan met de komst van het Wieringerrandmeer.

In Heiloo stemden 41 volksvertegenwoordigers voor en dertien tegen. Het ambitieuze project moet zorgen voor meer werkgelegenheid en recreatiemogelijkheden.

Afb: Kaart van het geplande Wieringerrandmeer (rtvnh.nl)

Het besluit van de provincie houdt in dat een deel van de Kop van Noord-Holland, tussen Wieringen en de Wieringermeerpolder, water wordt. Wieringen wordt als gevolg hiervan weer een eiland. Boeren in de omgeving hebben hevig geprotesteerd tegen de komst van het randmeer. Ze waren ook maandagavond in Heiloo, waar het besluit werd genomen, van de partij. Volgens CDA-fractievoorzitter Jaap Bond hebben ze zich respectvol gedragen.

Door de komst van het Wieringerrandmeer moeten dertig boeren hun landerijen opgeven. Zij zullen worden gecompenseerd. CDA'er Bond benadrukt dat het een moeilijke beslissing was. Hij spreekt van een spagaat waarbij de economische en maatschappelijke voordelen uiteindelijk zwaarder wogen dan de belangen van de boeren. Het duurt vijftien tot twintig jaar voor het hele project klaar is, zegt Bond. Pas als het natuurgebied helemaal gereed is, worden er 1845 woningen gebouwd.

[Copyright 2008, Novum]
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.