Vis & water

Opening vispassage Borgharen

10924
25 mrt 2008

Op donderdag 20 maart (Wereldwaterdag) werd de laatste vispassage in het Nederlandse deel van de Maas voltooid.

Daarmee werd de laatste ontbrekende schakel in een reeks van zeven Nederlandse en twee Belgische vispassages tussen de Noordzee en de Ourthe gerealiseerd. Hiermee voldoet Nederland aan haar internationale verplichting die vastgelegd staat in de Beneluxbeschikking uit 1996.

De passages zorgen ervoor dat migrerende vissen vanaf de Noordzee naar belangrijke paai- en opgroeigebieden kunnen zwemmen. De belangrijkste paai- en opgroeigebieden voor bijvoorbeeld de zalm en de zeeforel liggen in de Eiffelroer en in België (Zijrivieren zoals de Ourthe).

Na het welkomswoord van Jean-Luc Beguin (Hoofdingenieur-Directeur Rijkswaterstaat Limburg) werd een Openingswoord gesproken door Annemieke Nijhof (Directeur-Generaal Water). Zij nam ook deel aan een paneldiscussie onder leiding van Eric Marteijn. De “geestelijk vader” van de vispassages in de maas, de heer Wiel Muyres, werd ook in het zonnetje gezet.

De vispassage werd officieel geopend door schoolkinderen uit Borgharen en Itteren. Degene die het mooiste gedicht had gemaakt mocht een plaquette onthullen met dat gedicht erop. Daarna maakten de kinderen een puzzel af met de ontbrekende vispassage’s in de Maas.

Na afloop werd er door zo’n 50 personen onder het genot van een hapje en een drankje nog nagepraat.

Klik hier voor meer informatie over vismigratie!

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.