De Hengelsportfederatie Oost-Nederland is een actieve federatie. En dat is nodig ook, want in het federatiegebied spelen veel zaken die aandacht nodig hebben.
Federatiemanager Ed Piek heeft voor deze nieuwsbrief een aantal onderwerpen op papier gezet, die actueel zijn in het federatiegebied. Dat levert informatie op die niet alleen interessant maar ook nuttig is om te lezen.
Nachtvissen en WOR
Over het algemeen verloopt het opstellen van nieuwe kampeerregelingen na het verdwijnen van de WOR (Wet op de Openluchtrecreatie) nogal traag. Op dit moment zijn we met zeker acht gemeenten intensief in contact om een goede regeling voor het nachtvissen te ontwikkelen. Het ziet er allemaal positief uit waarbij vooral de diversiteit aan door de gemeenten bedachte oplossingen opvalt. Zo zijn er gemeenten die elke nachtvisstek opnemen in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) en andere gemeenten die in de APV uitsluitend ruimte creëren voor het aanwijzen nachtvisstekken in een later stadium door het college.
Ondanks het feit dat wij de gemeenten per brief informeren over onze wensen krijgen we maar mondjes maat reacties terug. Daar we te maken hebben met ruim 40 gemeenten kan het maar zo dat we ergens een belangrijke ontwikkeling in een nieuwe kampeerregeling aan onze aandacht ontsnapt. Heeft u het idee dat het in uw gemeente niet goed verloopt? Laat het de federatie weten!
Misverstanden looprechten IJssel
Met enige regelmaat wordt de Federatie Oost-Nederland gebeld door sportvissers die een bekeuring hebben gekregen tijdens een dagje vissen aan de IJssel. In de meeste gevallen blijkt het procesverbaal op onjuiste gronden te zijn uitgeschreven. Het gaat dan meestal om vissers die op de oever van de IJssel vissen die grenst aan een natuurgebied van Staatsbosbeheer. In die gevallen wordt aangenomen dat de eigendommen van Staatsbosbeheer doorlopen tot aan het de waterlijn bij gemiddeld zomerpeil.
Dit is niet juist! De verharde oevers en stukje grasland richting dijk (10 tot 15 meter, meestal te herkennen aan een betonnen grenspaal) zijn en blijven in eigendom bij Rijkswaterstaat. De Federatie Oost-Nederland huurt de looprechten van deze strook al vele jaren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar deze staan meestal in het veld duidelijk met borden aangegeven. Verder is het belangrijk dat u alleen daar naar de oevers loopt waar er recht van overpad is.
Mocht u na zorgvuldig te hebben ingeschat of u ergens wel mag vissen toch ten onrechte een procesverbaal krijgen, schrik dan niet maar laat het voorkomen en neem direct contact op met de Federatie Oost-Nederland.
Voor meer informatie kunt u de visstekkenkaart Gelderse IJssel raadplegen, onder andere verkrijgbaar bij het federatie kantoor en via de webwinkel van Sportvisserij Nederland. | |
Natura 2000 beheerplan
Het nationaal park de Weerribben heeft als eerste gebied in Nederland een concept beheerplan Natura 2000. Bijna twee jaar geleden hebben wij voor dit beheerplan het bestaande gebruik voor wat betreft de sportvisserij ingebracht. Zoals het nu lijkt blijven de huidige sportvisserijmogelijkheden behouden en pakt dit eerste beheerplan goed uit voor de sportvisserij.
Later dit jaar gaat de federatie aan het werk met een Natura 2000 beheerplan voor de IJssel. Dit gaat een koepelplan worden voor de hele IJssel. Ondanks het nodige tijdsbeslag voor dit plan zien we de uitkomsten mede op basis van gesprekken met belangrijke 'spelers' in het gebied met vertrouwen tegemoet.
Huurovereenkomsten... klopt de inhoud wel?
Waar let je op bij huurovereenkomsten? De voorwaarden, de hectare prijs en de geldigheidsduur. Maar wat dacht je van het vermelde aantal hectares? De federatie Oost-Nederland kwam er bij toeval achter dat het aantal opgegeven hectares in werkelijkheid vele malen kleiner was. En dat scheelt natuurlijk in de huurprijs. Reke