Vis & water

Aandacht voor vispassages

4770
28 mrt 2008

Vanaf nu kunnen vissen zoals zalm en forel vanaf de Noordzee zonder enige hinder naar de Belgische Ardennen om te paaien.

De vistrap bij de stuw van Borgharen is officieel geopend. De stuw was de laatste barrière voor de vissen om in 1 keer door te kunnen zwemmen via de Maas. De vistrap heeft Rijkswaterstaat 3 miljoen euro gekost.

Ook het gemaal Vleuterweide in Utrecht is in werking gesteld. Het gemaal heeft twee pompen. Een zorgt voor de afvoer van overtollig water uit het stedelijk gebied. De tweede voorziet het landelijk gebied van water. De capaciteit van beide pompen samen is ruim honderd kubieke meter per minuut.

De totale kosten voor het gemaal bedroegen anderhalf miljoen euro. Ook hier is gedacht aan het welzijn van vissen en is een vispassage aangebracht. Gemalen en stuwen zijn voor vissen meestal een onneembare barrière. Via de poortjes van de passage kunnen vissen toch naar hun paaiplaatsen zwemmen.

Bron: vroegevogels.vara.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.