Vis & water

Zalm Symposium Oberrhein verslag

6364
17 apr 2008

Door het LMS (Lachs- und Meerforellen Sozietät http://www.lms-online.de) werd op 12 april een symposium gegeven met als titel “Bestandopnames en acties voor het herstel van Zalmrivieren”.

Het symposium werd gehouden in het Unimog Museum te Gaggenau, precies naast de Murg, een van vroeger bekende rivier waar zalm optrok. Diverse sprekers gaven een overzicht van de stand van zaken in hun onderzoeksgebied.

Er waren presentaties van de situatie in de midden en boven Elbe (Tsjechië), Weser en Ems in Noord-Duitsland, de midden en boven Rijn (Frankrijk, Zwitserland0 en de situartie in de Duitse deelstaten Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Hessen en Noordrijn-Westfalen.

Door de presentatoren werden de specifieke problemen benoemd, bij het herstel van de rivieren. In de Elbe zijn dit stuwen en waterkrachtcentrales, in de Weser en de Ems liggen de knelpunten op het gebied van beroepsvisserij in de monding en het beheer van de bovenstroomse delen. Door oevererosie en het rigoureus maaien verdwijnt veel habitat. In de Bovenrijn zijn met name de bereikbaarheid van de zijrivieren nog steeds een probleem.

In de praktijstituatie aan de Murg, werd door de beheerder aangegeven dat er maar liefst 19 stuwen liggen met meestal een waterkrachtcentrale. Sommige van deze centrales hebben maar een zeer beperkt vermogen (0,1 mW), maar deze waterkrachtcentrales hebben wel een groot impact op de ecologie van de rivier.

Door F. Moquette en G. de Laak van Sportvisserij Nederland werden twee presentaties verzorgt. De presentatie van F. Moquette ging over de vangsten van salmoniden in de Nederlandse wateren door sport- en beroepsvisserij. Het tweede deel van de presentatie ging over de overleving van zalmen op de oceaan.

Er zijn een aantal factoren die de overleving nadelig beïnvloeden, zoals: klimaatverandering (en daarmee de verandering in voedselaanbod) en de industrievisserij (voor de vismeel). De tweede presentatie ging over de verschillende telemetrieonderzoeken (zenders) die zijn gedaan (en worden gepland) met het NEDAP systeem.

De presentaties werden besloten met lezingen over de situatie in IJsland en de situatie op de oceaan en de maatregelen die genomen worden door de NASF (North Atlantic Salmon Fund www.nasfonline.org), om herstel van salmonidenpopulaties te bewerkstelligen. Door de voorzitter van de NASF, de heer O. Vigfússon werden de maatregelen (zoals uitkoop van visrechten) benoemd.

De presentaties werden in een gezellige ambiance ’s avonds bij een diner nabesproken. De volgende dag was er een excursie naar de onlangs geopende vistrap in de Rijn bij Gambsheim.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.