Vis & water

Ronde vissenkom niet verboden

16972
11 jun 2008

(Novum) - Ronde vissenkommen blijven te koop in dierenwinkels. De Nederlandse vereniging van dierenspeciaalzaken (Dibevo) was gevraagd een verbod op kommen te overwegen, maar die stelt dat een verbod het probleem niet oplost.

Er zijn namelijk 'in allerhande winkels gelijksoortige glazen kommen voor andere doeleinden' te koop die ook kunnen dienen als vissenkom. Dat schrijft minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw reageerde op Kamervragen van de Partij voor de Dieren naar aanleiding van een Tilburgs ziekenhuis dat vissen in kom verhuurt. Het TweeSteden ziekenhuis wil het zijn patiënten hiermee meer naar de zin maken. Voor 4,50 euro kan voor drie dagen een vissenkom worden gehuurd voor of door een patiënt. Wie langer dan drie weken een kom met 'sluierstaartjes' op zijn nachtkastje wil, moet 25 euro betalen. Ziekenhuispersoneel verzorgt de beestjes.

De PvdD wilde weten of Verburg haar beleid zo wil aanpassen dat het verboden wordt om ronde vissenkommen te verhuren of verkopen. De partij vindt dat dergelijke kommen een 'zeer nadelig effect hebben op de gezondheid, het welzijn en de levensduur'. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren geeft aan dat een vissenkom door de kleine oppervlakte ongeschikt is voor goudvissen. Door die kleine oppervlakte komt maar weinig water met de lucht in contact en wordt minder zuurstof 'uitgewisseld'.

Verburg schrijft dat ze zich kan 'voorstellen dat er andere wijzen zijn om ziekenhuiskamers te decoreren', maar dat er ook nog andere factoren zijn die het welzijn van vissen beïnvloeden. Zij vindt dat bij de verkoop van vissen goede voorlichting moet worden gegeven. De dierenspeciaalzaken zijn bezig om een systeem van certificering hiervoor in te stellen. Dibevo zegt geen voorstander te zijn van ronde kommen en dit naar klanten uit te dragen.

In Duitsland is het verboden vissenkommen te verkopen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.