Vis & water

Aalscholvers zitten steeds vaker de hengelaar dwars

13654
14 aug 2008

Bron: brabantsdagblad.nl. TILBURG - De kwaliteit van het viswater in Tilburg en omstreken is goed. Dat stelt Ed Stoop van Sportvisserij Nederland.

De visvangst daarentegen is niet overal even best. "In het Wilhelminakanaal is de vangst belabberd. Dat komt onder meer door de beroepsvaart", stelt wereldkampioen klassiek hengelen Ad Toten uit Tilburg. "Ook de vijvers staan onder druk", meent Toten, die aan het Pater van den Elsenplein een hengelsportspeciaalzaak runt.

'Dader' is de beschermde vogelsoort de aalscholver. Die kaapt steeds vaker in groten getale vissen weg. "Aalscholvers verplaatsen zich steeds meer naar kleine wateren en vijvers. Het aantal is de laatste jaren behoorlijk toegenomen", weet Stoop. "Ook het wisselvallige weer aan het begin van het seizoen is niet goed geweest voor de vangst."

De Tilburgse hengelaarsvereniging De Ruischvoorn kreeg aan het begin van dit jaar veel klachten binnen over slechte vangsten. "We dachten dat er wat mis was met de waterkwaliteit. Daarom hebben we wat monsters genomen. Uit de onderzoeken bleek dat het water goed is. Waar de slechtere vangst nu precies aan heeft gelegen, weten we niet", vertelt voorzitter Ad Leijer.

De Ruischvoorn is met zo'n 3500 leden een van de grootste visverenigingen van het land. De grootste groep leden is tussen de 40 en 50 jaar. "We zouden graag meer jongeren aan onze vereniging willen binden. Dat blijft lastig", stelt Leijer. Landelijk gezien groeit de vissport onder jongeren, weet Stoop van Sportvisserij Nederland.

"Voorheen moesten jongeren een Sportvisakte hebben om te vissen. Tegenwoordig kunnen kinderen tot veertien jaar gratis mee met een volwassene of begeleider. Kinderen vinden vissen steeds vaker cool."

Het populairste viswater in Tilburg is volgens de voorzitter het Sweelinckpark. "Dat komt omdat daar ook een steiger voor gehandicapten aanwezig is."

De karper is, zowel landelijk als dichter bij huis, een van de populairste vissoorten om op te vissen. De meest populaire manier om de karper aan de haak te slaan, is met boilies (deegbolletjes) en een vaste hengel.

Toten verkoopt gemiddeld zo'n dertig tot veertig hengels per week. Een beetje hengel kost zo'n paar honderd euro. Voor de amateur die niet te veel geld kwijt wil, is er ook genoeg keus. "Je hebt al hengels van 4 euro."

Hengelsport Tilburg

Volgens Sportvisserij Nederland is de kwaliteit van de Nederlandse viswateren flink verbeterd. Het water is ook helderder geworden. Dat komt onder meer omdat waterschappen meer zijn gaan zuiveren.

Het is verboden om met levend aas te vissen.

De bij hengelaars meest populaire soorten zijn witvis, karpers en snoek.

Of een vis moet worden teruggegooid, verschilt per soort. Bij sportvissers is het de gewoonte alle vangsten terug te gooien. Vissers uit het Oostblok daarentegen nemen de vissen liever mee naar huis.

Per 1 januari 2007 is de VISpas ingevoerd. De pas heeft de Sportvisakte en de Grote Vergunning vervangen.

De grootste hengelaarsvereniging van Tilburg, De Ruischvoorn, geeft geen jaarvergunning meer voor het vissen op de gemeentewateren zonder hier ook een geldige VISpas bij verplicht te stellen.

Bron: brabantsdagblad.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.