Vis & water

Eerste zalm passeert nieuwe vispassage Roer

12518
19 aug 2008

Eind vorige week is de eerste atlantische zalm de nieuwe vispassage in de Roer in Roermond gepasseerd. De atlantische zalm had maar liefst een afmeting van 97 cm.

Waterschap Roer en Overmaas test vispassage Roermond

Sinds een week wordt door het Waterschap Roer en Overmaas de werking van de vispassage bij de ECI waterkrachtcentrale getest en het optrekken van vissen gemonitord.

‘Hierbij waren wij vooral geïnteresseerd of de zalmtrek, die nu langzaam op gang komt, ook daadwerkelijk via de vispassage plaatsvond. Ons enthousiasme was groot op het moment dat we een zalm van maar liefst 97 cm in de speciaal voor het monitoren gemaakte vangkooi aantroffen. Dat betekent dat de Roer en de hierin bij de ECI aangelegde vispassage door zalmen wordt gevonden en gebruikt. Het neusje van de zalm heeft veel profijt van de nieuwe vispassage. Dat was ook één van de belangrijkste redenen om de vispassage te bouwen. De zalm kan nu de paaigronden in de Eifel bereiken’, aldus een tevreden Rob Gubbels, ecoloog bij Waterschap Roer en Overmaas.

3 oktober neemt het waterschap de nieuw aangelegde vispassage bij de ECI waterkrachtcentrale officieel in gebruik. Vlak voor de zomer is de vispassage in werking gesteld. De vispassages bij de ECI en in de Hambeek zijn mede mogelijk gemaakt door een Europese subsidie uit het Life natuurprogramma van 1.2 miljoen euro. Met de bouw van de vispassages in de Roer en de Hambeek beoogt het waterschap de vismigratie van verschillende vissoorten, zoals de zalm, zeeforel, rivier- en zeeprik vanuit de Noordzee via de Maas naar de paaigebieden in het Duitse deel van de Roer weer mogelijk te maken.

‘Dat de vispassages een ware uitkomst voor de zalm zijn, blijkt wel. We zijn als VBC Roerdal zeer verheugd om te constateren dat de zalm de vispassage weet te vinden en vooral er ook gebruik van maakt. Voorheen stootten ze hun neus letterlijk en figuurlijk aan de waterkrachtcentrale. Die tijd is gelukkig voorbij’, aldus een tevreden Thijs Belgers, secretaris van de Visstandbeheercommissie (VBC) Roerdal.

‘Bij het monitoren van de vistrek en de werking van vispassages maken wij vaak gebruik van de vrijwillige medewerking van VBC Roerdal. Een enthousiaste club mensen die ons graag helpt. Het is dan ook fijn dat je samen dit bijzondere moment mag beleven’, aldus Rob Gubbels.

Bron: Waterschap Roer en Overmaas

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.