Vis & water

Schieralenonderzoek IJmuiden

7570
14 okt 2008

Bron: Rijkswaterstaat. Vanmorgen worden bij het gemaal in IJmuiden en bij km 8 kabels gelegd om passerende vissen te registreren.

Deze morgen zal het bedrijf Interboot Marinas de kabels bij het gemaal leggen en 's middags bij het zoutmeetpunt op km 8. Ook zullen op de oever meetkasten worden geplaatst en deze worden in de loop van de week aangesloten.

Op korte termijn (enigszins afhankelijk van het trekgedrag van de schieralen) zullen 1000 schieralen worden voorzien van kleine zenders. Deze alen worden iets ten westen van Amsterdam weer losgelaten. Wanneer ze via het Noordzeekanaal naar zee zwemmen, zullen ze met behulp van de kabels worden geregistreerd. Iedere zender heeft een unieke code, dus de alen zijn individueel te onderscheiden. Zo krijgen we informatie over de route en de zwemsnelheid van de schieralen.

Tegelijkertijd wordt bij het gemaal en de spuisluizen met netten gevist. Op grond van de verhouding tussen het aantal alen met zender en zonder zender kunnen we een inschatting maken van de totale populatie die via IJmuiden naar zee trekt, en we kunnen nagaan welk deel hiervan de weg via het gemaal kiest.

Overigens zwemmen er veel meer vissen (o.a. ook zalmen, snoekbaars, winde en zeeforel) in Nederland rond die voorzien zijn van een zender. De zenders hebben een levensduur van ca 4 jaar. De kabels in het Noordzeekanaal maken onderdeel uit van een landelijk netwerk waarmee ook van deze soorten een beeld van de migratieroutes wordt verkregen.

Bron: Rijkswaterstaat

Meer over vismigratie:

Meer over de aalproblematiek in Nederland:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.