Vis & water

Oppositie voor meer vispassages in provincie

4613
16 okt 2008

Bron: ad.nl. UTRECHT - Drie partijen in de provincie Utrecht willen weten waarom zo weinig wateren door vissen te passeren zijn. En dat terwijl over ruim een jaar alle wateren in Nederland door vissen te passeren moeten zijn.

De oppositie van Partij voor de Dieren, GroenLinks en de Partij van de Arbeid hebben hierover schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie. Volgens Wanda Bodewitz, fractievoorzitter van de PvdD in Provinciale Staten in Utrecht, gaat het met name om water in de polders aan de westrand van Utrecht (Vinkeveen) en de rivier de Eem. In de Lek gaat het een stuk beter: vispassages bij Hagestein en Amerongen helpen de vissen naast de stuwen stroomop- of afwaarts te zwemmen.

De drie partijen zijn er ongelukkig mee dat ’de provincie Utrecht haar verplichtingen ten aanzien van de vispasseerbaarheid van haar wateren bij lange na niet nakomt. Er is echter verplichtende regelgeving die stelt dat alle wateren voor 1 januari 2010 vispasseerbaar moeten zijn’. Dit is nog lang niet het geval, schrijven de PvdD, GL en PvdA, want er zijn nog vele obstakels zoals stuwen en gemalen die niet door trekkende vissen gepasseerd kunnen worden. ’Bovendien worden vele vissen in hun pogingen poldergemalen te passeren verwond of vermorzeld door de visverminkende schroeven hiervan’.

Het duurt maximaal dertig dagen voordat Gedeputeerde Staten de vragen hebben beantwoord.

Bron: ad.nl

Meer over vismigratie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.