Vis & water

Paling bedreigd door dalend vetgehalte

13601
17 dec 2008

Bron: knack.be. De paling dreigt te verdwijnen, omdat de vissen minder vet worden dan vroeger. Dat blijkt uit onderzoek van Vlaamse en Nederlandse wetenschappers.

De terugval van het aantal palingen in de Lage Landen is spectaculair, zeggen de wetenschappers in het nieuwe nummer van Eos-magazine. Terwijl er in de jaren 1970 in het voorjaar nog meer dan vijfhonderd kilo glasaaltjes (jonge palingen) de IJzer in zwommen, is dat vandaag gereduceerd tot minder dan een kilo. Soortgelijke dalende trends doen zich in heel Europa voor.

Minder vet

De palingen hebben minder vet dan vroeger volgens de onderzoekers. Uit de analyse blijkt dat palingen in de jaren 1980-1990 beduidend vetter waren dan vandaag. "In Vlaanderen daalde het vetgehalte van 20 naar 12 procent. In Nederland van 21 naar 13 procent", zegt onderzoeker Claude Belpaire. "Dat zijn echter gemiddeldes. Palingen uit de Maas, gevangen in Eijsden bevatten nog maar 6 procent vet."

Voortplanting

En dat is een ramp voor de paling, want uit onderzoek aan de Universiteit van Leiden blijkt dat een gemiddelde paling van een halve kilo ruim 13 procent vet nodig heeft voor zijn reis naar de Sargassozee. In deze zee, op 6.000 kilometer van de Europese kust, paait de paling. Daarna sterft hij en zetten de larven koers naar Europa waar ze de rivieren opzwemmen om daar tot volwassen palingen uit te groeien en op hun beurt naar de Sargassozee te trekken.

"Vandaag hebben alleen grote palingen met een hoog vetgehalte nog reductiepotentieel", zegt Belpaire. En ook bij deze dieren is dat zelfs beperkt. "Als er geen gerichte maatregelen komen, is de paling ten dode opgeschreven.

Visverbod

Het dalende vetgehalte heeft verschillende oorzaken. Giftige stoffen blijken een invloed uit te oefenen op het vetmetabolisme van sommige vissen. Vooral hooggechloreerde pcb's en DDT zorgen ervoor dat ze meer energie verbruiken. Ook palingziektes, de slechte waterkwaliteit, migratiebelemmeringen zoals stuwen, de klimaatverandering en uiteraard ook de visserij vormen een bedreiging voor de paling.

Doortastende beperking in de visserij is volgens de onderzoeker de snelste en efficiëntste manier om de paling te redden. Nederland plant alvast een palingvisverbod in september en oktober 2009.

De onderzoekers raden bovendien af om geregeld wilde paling te eten. Uit hun onderzoek blijkt dat de Vlaamse en Nederlandse palingen vol zware metalen, pesticiden, pcb's, dioxines en andere giftige stoffen zitten. In veel gevallen worden de consumptienormen ver overschreden.

Bron: knack.be.

-> Meer over de aalproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.