Vis & water

Vissen vangen voor hun eigen bestwil

10900
12 mrt 2009

Bron: Opurk.nl URK - Voorbijgangers wrijven zich in de ogen. Wat doen die twee mannen daar?! Even beter kijken. Warempel, die scheppen de singel leeg. Maar van illegale praktijken is geen sprake. Vier singels langs de Pyramideweg en de Singel worden binnenkort uitgebaggerd en daarom werd de vis uit voorzorg verhuisd.

De twee vissers zijn Ale de Jager en Andries van Netten. Twee Friese binnenvissers uit Reduzum en Gaastmeer. Normaal gesproken werken ze solo op de Friese meren. Daar vissen ze met fuiken op paling. De Jager: ,,Maar vorige winter hebben we een cursus gevolgd voor beheersvissen. Daar krijgen we het nu steeds drukker mee. Een leuk extraatje naast ons normale inkomen.”

Vissen vangen voor hun eigen bestwil. Het was voor de twee Friezen even wennen, maar inmiddels is de knop om. ,,De regels voor baggerwerk zijn veel strenger dan vroeger. Een baggeraar moet eerst een bewijs laten zien dat er geen vis meer zwemt. Daar zorgen wij dus voor. Eerst bemonsteren we het water. Dan kijken we of er geen zeldzame soorten als de modderkruiper of de bittervoorn in voorkomen. Dat was hier niet het geval. Daarna vissen we de singels leeg.”

Elektrische schokken
De duikers die zorgen voor aan- en afvoer van singelwater worden eerst met gaas afgesloten. Daarna wordt het water met elektrische schokken onder stroom gezet. De vis raakt verdoofd, komt bovendrijven en kan opgeschept worden. De Jager: ,,Zo vissen we langzaam langs de randen van de singels. De vis die niet verdoofd raakt, vlucht naar het midden van de singel. Die vangen we dan weer met behulp van een kleine kuil.”
Eerst werden de grote exemplaren boven water gehaald. De vangst bestond uit karpers, grote voorns, zeelten en palingen. Daarna werden de kleintjes gevangen: opnieuw veel voorn. De Jager sluit niet uit dat er nog een enkele vis aan hun netten is ontsnapt. ,,Maar de singels zijn zeker voor 95 tot 99 procent leeg.” De gevangen vis zwemt inmiddels alweer rond in andere Urker singels. Voor hun eigen bestwil.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide