Vis & water

Baggerstort Gooimeer ondanks heftig verzet van start

12216
16 mrt 2009

Vrijdag 13 maart is, ondanks heftig verzet van de sportvisserij, de gemeente Amsterdam begonnen met de stort van 250.000 kuub bagger in het Gooimeer. Dit kan grote gevolgen hebben voor de waterkwaliteit en de visstand.

De Hengelsportfederatie Noordwest Nederland heeft zich samen met het Antislib Platform Gooimeer (APG) op alle mogelijke juridische manieren verzet tegen deze aantasting van het Gooimeer. Hoewel er nog een rechtzaak loopt is de gemeente Amsterdam door de uitspraak in een kort geding, aangespannen door het APG, alvast begonnen met de stort.

Het storten van de bagger brengt grote risico’s met zich mee. Niet alleen voor de snoekbaars die in deze periode paait, maar ook ten aanzien van de blauwalgenproblematiek die door deze stort zal verergeren. Dit kan grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen voor waterrecreanten in de zomer.

Niet alleen sportvissers, maar ook de pleziervaart, zwemmers en de recreatiesector zullen de gevolgen van de slibstort merken. De gemeente Amsterdam en de vergunningverleners Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat blijken geen boodschap te hebben aan de grote risico’s van het storten van bagger in zandwinputten. Dat risico is voor onder meer de provincie Overrijssel aanleiding om geen bagger meer in zandwinputten te willen storten.

Hengelsportfederatie Noordwest Nederland, Sportvisserij Nederland en het APG laten het hier niet bij zitten en beraden zich op vervolgacties.

Vervuild slib gestort in Gelderland en Overijssel

Wie vroeger bagger of slib wilde storten moest toestemming vragen. Nu geldt er alleen nog maar een meldingsplicht. Gevolg: er is in Gelderland en Overijssel veel vervuild slib in diepe zandputten gestort. Reden voor de provincie Overijssel om de stortingen een halt toe te roepen. Het is nu echter niet voldoende duidelijk hoe giftig het slib is en wat de riciso's van de stortingen zijn. Moet het slib weer weggehaald worden? Of vallen de risico's wel mee?

Eén Vandaag besteedt er op 16 maart aandacht aan. Bekijk hieronder de uitzending. Het fragment over over vervuild slib begint bij 13:20.

 

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide