Vis & water

Een vogelaar verstaat geen visserslatijn

10240
16 mrt 2009

Bron: bndestem.nl. Ondanks hun indrukwekkende postuur is de phalacrocorax carbo niet bepaald moeders mooiste. Er zitten er al een paar te broeden. Een ander tilt er zijn kont op en spuit een witte straal richting Naardermeer, waar duizend paren in een kolonie leven.

Zijn geringe aaibaarheidsfactor zal er wel aan hebben bijgedragen dat de aalscholver sinds jaar en dag als een kwaadaardige concurrent van de visser wordt afgeschilderd.

Nee, aalscholvers eten ondanks hun naam vrijwel geen aal, beweren Natuurmonumenten en Vogelbescherming. Hun populatie groeit niet enorm, zoals de vissers beweren. Die is in Nederland al sinds 1995 stabiel met rond 22.000 broedparen. En ook snoekbaarzen blieven ze niet. Aalscholvers eten vooral veel klein grut, 70 procent van het menu bestaat uit pos, waar vissers geen brood in zien. Wel eten ze af en toen een gewone baars, maar daar hebben de vissers volgens de aalscholverfans weinig last van. De vogels eten vooral kleine baarsjes, dus de kleintjes die overblijven, kunnen juist groter groeien. Iets wat de professionele baarsvissers juist zouden moeten waarderen.

Maar dat doen ze niet. Johan Nooitgedagt is voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, die de tachtig op het IJsselmeer vissende beroepsvissers verenigt. "Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de aalscholver ontzettend veel schade aanricht", beweert hij. "Ze vissen hele wateren leeg, daar weten de sportvissers ook alles van. Een aalscholver eet drie kilo vis per dag, vis die uit onze monden wordt gestolen."

Menno Bart van Eerde, ecoloog bij Rijkswaterstaat en aalscholverexpert, zegt dat de vogels per dag zo'n 450 gram vis eten. "Beslist geen kilo's, dat is echt visserslatijn." Hij heeft de beroepsvisserij onder de loep genomen. Er belandt inderdaad minder paling en snoekbaars in de netten. Maar dat kan dus niet aan de aalscholver liggen. De palingstand is wereldwijd om raadselachtige redenen keihard achteruit gegaan en vissers vangen gewoon te veel snoekbaars, is zijn oordeel.

Volgens Nooitgedagt was er dertig jaar terug amper een aalscholver bij het IJsselmeer te vinden. De ellende is volgens hem begonnen toen de Oostvaardersplassen een beschermd gebied werden waar de aalscholver ongestoord kon broeden. "En bij Enkhuizen is zelfs een eiland aangelegd waar ze kunnen broeden. Op dat eiland zijn geen natuurlijke vijanden zoals de vos. Er zijn zelfs dijken aangelegd om de eieren bij hoogwater te beschermen. Er wordt meer voor de vogels gedaan dan voor de vissers. Dat is te gek voor woorden!"

Hij wil dat Brussel ingrijpt, want het probleem speelt volgens hem in heel Europa. De vissers hebben het Europees parlement al zo ver gekregen dat er een onderzoek komt naar het 'aalscholverpobleem'. "Vandaar dat wij nu in het tegenoffensief gaan, want er is geen probleem", zegt Robert Moens van Natuurmonumenten.

Maar Nooitgedagt hoopt dat er eindelijk maatregelen komen. "Ik weet niet of het wenselijk is ze af te gaan schieten, maar je kunt ook denken aan schudden van eieren en het minder plezierig maken van de leefomgeving van de aalscholvers." Hij vindt de kritiek dat sprake zou zijn van overbevissing van het IJsselmeer nergens op slaan. "Als dat het geval zou zijn, zouden er ook geen aalscholvers zijn."

Robert Moens weet wel hoe dat zit. "Juist doordat er te veel snoekbaars wordt gevangen, blijven er veel kleine visjes over die anders door hen zouden worden opgegeten. En die trekken juist aalscholvers aan." De Oostvaarderplassen zijn al lang niet meer de grootste broedplaats voor aalscholvers. Kolonies hebben zich naar het noorden van het IJsselmeer verplaatst.

"Er zijn niet meer aalscholvers gekomen", legt Moens uit. "Ze leven en foerageren alleen veel meer verspreid over Nederland. We zien ze veel meer. Dat maakt die fabeltjes die de vissers vertellen voor veel mensen zo geloofwaardig: ze zien toch zelf dat het stikt van de aalscholvers in Nederland?"

Sportvisserij Nederland

Schuilplaatsen onder water van gaas. Daarmee probeert Sportvisserij Nederland, dat duizend hengelsportverenigingen vertegenwoordigt, de visstand in kleine, afgesloten binnenwateren te beschermen. "Want met name die worden soms compleet door aalscholvers leeggevist", zegt Marco Kraal, ecoloog bij Sportvisserij Nederland. De sportvissers willen echter geen harde maatregelen tegen de aalscholver. "Die zien we niet als concurrent, de aalscholver is een normaal onderdeel van het Nederlandse ecosysteem."

Kraal legt uit 'dat de aalscholver eigenlijk thuishoort op de grote wateren'. "Maar het Marker- en IJsselmeer worden al jaren overbevist. Daar komt bij dat het water schoner en helderder is geworden waardoor er minder vis is. Aalscholvers zijn daarom gedwongen de kleinere plassen en meren op te zoeken. Wij pleiten al jaren voor een duurzame visserij, maar dat is politiek blijkbaar een onhaalbare kaart. Daar praat men al veertig jaar over."

Bron: bndestem.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.