Vis & water

'Provincie, kijk nu eens naar óns plan'

7141
06 apr 2009

Bron: ad.nl. BERNISSE - Het provinciebestuur móet reageren op het plan voor de aanleg van natuureilanden in het Haringvliet. Dat vindt de Bernisser gemeenteraad.

Het eilandenidee is door de Bernisser raad geopperd als alternatief voor de ontpoldering van de polder Zuidoord, in de monding van het Spui in het Haringvliet. De gemeenteraad is tegen het vergraven van de vruchtbare landbouwgrond bij Zuidland tot moerasnatuur, maar het provinciebestuur wil het plan doorzetten omdat het hoort bij het project Deltanatuur. Eind 2010 moet er volgens het project 2400 hectares zogeheten waterlandschappen langs de Zuid-Hollandse rivieroevers zijn ingericht.

Dan gaan de Haringvlietsluizen open en verandert het Haringvliet weer in een zeearm, waardoor vissen uit de Noordzee straks kunnen paaien in de rietlanden van de voormalige polders Zuidoord en de Beningerwaard, vindt de provincie.

De Bernisser gemeenteraad wil geen rietlanden in de polders, maar heeft voorgesteld, dat als de provincie zonodig nieuwe natuurgebieden wil aanleggen ze dat maar in de vorm van eilanden in het Haringvliet doet. Het provinciebestuur heeft, behoudens de mededeling dat het de bestaande plannen doorzet, niet gereageerd op dat voorstel.

De Bernisser gemeenteraadsfracties zeggen nu druk in overleg te zijn met hun partijgenoten in het provinciebestuur om hun voorstel toch op de politieke agenda in het provinciehuis te brengen. ,,Als we een voorstel doen, moeten we daar op z'n minst een reactie op krijgen,'' verwoordt VVD'er Gerben Beetstra het gevoel van de gemeenteraad. Provinciale staten bespreekt haar natuurplannen aanstaande woensdag.

Dan komt ook het conflict ter sprake tussen Bernisse en de provicie over de aanleg van een zoetwaterkanaal, waarbij Bernisse eveneens dwarsligt. Dat kanaal moet de boeren op Voorne van water voorzien als ze niet meer uit het zoute Haringvliet kunnen putten.

De Bernisser raad heeft die kanaalplannen weggestemd omdat het graven ervan landbouwgrond kost. Raadsleden hebben gevraagd hoeveel duurder een ondergrondse watergang is, maar dat wil het provinciebestuur niet zeggen.

Zolang het zoetwaterkanaal er niet ligt, kunnen de Haringvlietsluizen niet open en trekvissen als de forel en de fint niet via het Haringvliet de grote rivieren op zwemmen. En dat verstoort de betrekkingen met Duitsland en Frankrijk, hebben de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Landbouw al aan de opstandige gemeente Bernisse laten weten, want die vrije doortocht van de vissen heeft Nederland in internationale verdragen laten vastleggen.

Bron: ad.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide