Vis & water

Vis heeft het goed in Drostenkamp

8369
07 apr 2009

Bron: destentor.nl. RAALTE - Wie zich na alle werkzaamheden aan het park Drostenkamp in Raalte zorgen maakte over de visstand aldaar, kan opgelucht ademhalen. ,,De ecologische toestand in het park is weer op het oude niveau", weet Hans Walraven te vertellen.

De penningmeester en ledenadministrateur van Hengelsportvereniging Raalte was nauw betrokken bij de werkzaamheden om te zorgen dat het de vissen goed zou vergaan.

In augustus vorig jaar viste hij samen met een aantal leden en jeugdleden de noordelijke en zuidelijke vijver af om de vissen te beschermen tegen de baggerwerkzaamheden. Een deel van de vis, zo'n dertig procent, werd later teruggezet in de noordelijke vijver en met behulp van een grote blazer werd het zuurstofgehalte weer op peil gebracht. ,,Dat is de redding voor die vissen geweest", aldus Walraven.

De overige zeventig procent van de vissen werd verplaatst naar de Raarhoeksvijver nabij Raalte Noord. Toen die vissen afgelopen december weer terug konden naar hun oude stek in de Drostenkamp, bleek het grootste deel zich echter te hebben verschanst in duikers onder de weg. Walraven legt uit: ,,Normaal gaan ze dieper het water in wanneer het koud wordt, in dit geval zijn de vissen in de duiker gaan zitten". De vissen kunnen niet uit de duiker worden gehaald en zullen daarom pas in september afgevist gaan worden, als ze weer uit de duiker tevoorschijn komen en het geen paaitijd is.

Walraven is erg te spreken over de werkzaamheden in het park. ,,De Drostenkamp is fantastisch mooi geworden. Ik ben absoluut tevreden over de gang van zaken. We hebben goed contact met de gemeente, het waterschap en de aannemer.'' Hij checkt zo'n drie à vier keer per week hoe het met de visstand in de Drostenkamp is. ,,Maar eigenlijk wist ik na een week al dat het wel goed zat, toen kwam ik alweer beestjes tegen die alleen in zuurstofrijk water leven'', laat hij weten.

Een aantal weken geleden werd 125 kilo vis uitgezet in de vijvers. ,,Onze leden konden er een jaar niet terecht, we wilden de vissen en natuurlijk werklieden met rust laten.'' Eind april hoopt Walraven weer wedstrijden in de Drostenkamp te houden. ,,Veel gezelliger dan het kanaal bij het MBI-terrein, waar we nu vissen.''

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide