Vis & water

Peeters Hengelsport terug naar Amsterdam

13147
07 apr 2009

Precies op 8 mei, een historische dag voor de oudste hengelsportzaak van Nederland: Peeters Hengelsport. Op die datum is het precies 101 jaar geleden dat de fuiken en netten werden omgewisseld voor hengelsportartikelen en juist op die datum komen zij terug naar hun roots, Amsterdam. Om de zaak te openen aan de Rijnstraat 194.

Foto: Prins Hendrikkade ± 1925 met voor de deur de melkmarkt. (Het witte huis is no.8 uiterst links no.11 waar ze in 1978 naar toe verhuisde)

Sinds 1872 was de zaak gevestigd aan de Prins Hendrikkade in het hartje van de stad. Maar vanwege de enorme parkeerproblemen daar, verhuisde de zaak in 1994 naar Kortenhoef. Maar Peeters Hengelsport komt weer terug naar Amsterdam.

Daarom de Rijnstraat

De Rijnstraat is een belangrijke in- en uitvalsweg vanuit de stad richting A-2 naar Utrecht. Ook via de ringwegen A-10 en A-9 is deze straat gemakkelijk te bereiken. Het gedeelte van de Rijnstraat waar Peeters zich gaat vestigen, is aan het eind van de straat nog geen 300 meter van de A-2. Eindpunt van tramlijn 25 en op loopafstand van de RAI en het Amstelstation. Ook is het daar nog goed te parkeren en kost het parkeergeld tijdens de winkeluren slechts 10 cent per uur.

Peeters Hengelsport heeft zich gespecialiseerd op gebied van vlieg- en kunstaasvissen, maar de winkel in de Rijnstraat biedt voldoende ruimte voor alle overige takken van hengelsport.

Peeters Hengelsport was ruim 100 jaar geleden al zijn tijd ver vooruit: het familiebedrijf wisselde de fuiken en netten om voor hengelsportartikelen. De bouw van het Centraal Station enkele jaren daarvoor was de oorzaak van deze verandering. De zaak die vroeger aan de Haringpakkerijen lag, direct aan het Amsterdamse IJ, was door de bouw van het station, meer in het centrum van de stad komen te liggen. De straatnaam Haringpakkerijen was ook al veranderd in Prins Hendrikkade en precies voor de deur werd de toenmalige melkmarkt gevestigd. Dat was voor Klaas Snel, de toenmalige winkelier, aanleiding om over te schakelen van visscherijartikelen voor het beroep naar visscherijartikelen voor de hengelaar.

Met de melkboot die voor de deur lag namen ze vanaf die tijd op zaterdagavond baarsvissers mee om deze te droppen bij de sloten en kanalen die op het Noord Hollandskanaal uitkwamen. Zondagmiddag omstreeks twee uur kwam de boot met baarsvissers weer terug en moest de arme winkelier proberen zijn wormengeld te innen. Dat was overigens nog vrij moeilijk omdat de heren baarsvissers zaterdagmiddag direct nadat zij in de kroeg hun loon kregen uitgekeerd, lekker doorgehaald. Het spreekt voor zich dat er na deze avond minder geld over was om aan het vissen te spenderen.

Al snel werd de hengelsportzaak bekend in de wijde omgeving, niet alleen bij de baarsvissers, maar ook witvissers kwamen. Hier waren met name de fameuze rijstkoeken van de hengelsportzaak debet aan. Het geheim was dat Klaas Snel een beetje alcohol in de rijstkoeken deed, wat voor de vis onweerstaanbaar bleek te zijn. Het kon niet uitblijven en de vraag naar betere hengelsportartikelen werd steeds groter.

Hengels van beroemde merken als Hardy, Milward en Pezon et Michel gingen toen al vlot over de toonbank. Begin twintiger jaren kwam Jos Peeters in dienst en nam de zaak in 1932 van Klaas Snel over. De komst van het nylon, direct na de tweede wereldoorlog zorgde voor een enorme ontwikkeling in de hengelsport. Jos Peeters was de eerste winkelier die zich toelegde op het gebruik van werphengels en doopt de naam van de zaak, die op een hoek lag van de Prins Hendrikkade over in Casting (werp) Corner (hoek).


Jos Peeters met vrouw 1948 de winkel heette toen Casting Corner

Honderden hengelaars, waaronder heel veel Amsterdammers hebben aan het water op die hoek hun eerste werplessen gehad. De grote passie van Jos Peeters was vliegvissen. Het duurde daarom niet lang voor de lessen met de werphengel werden vervangen door vliegvislessen. Menig vliegvissers die nu nog langs de oevers struint heeft zijn eerste lesjes bij Peeters gevolgd.

Henk Peeters, de huidige eigenaar, kwam in 1962 bij zijn vader in dienst. Ook voor hem was en is vliegvissen een grote passie. In 1969 schreef hij, samen met Kees Ketting, het eerste complete boek over vliegvissen: Vliegen… Vissen… Vangen…. Dit boek maakte het vliegvissen, dat vroeger alleen was weggelegd voor de beter gesitueerden, populair bij een breder publiek.

Het duurde niet lang of de kleine winkel op nummer 8, werd te klein. Peeters verhuisde drie huizen verder op naar Prins Hendrikkade 11. In 1994 werd de winkel door de verkeersituatie aan de Prins Hendrikkade zo onbereikbaar dat zij uitweken naar een nieuwe locatie aan de Zuwe in Kortenhoef. Nu precies 15 jaar later is door de komst van Otterhome uit Loosdrecht, een zeilbootverhuur bedrijf, geen plaats meer voor Peeters Hengelsport aan de Zuwe in Kortenhoef. Na veel wikken en wegen is besloten terug te keren naar hun roots Amsterdam.

8 mei 2009, precies 101 jaar nadat Klaas Snel besloot de beroepsvisserij artikelen te vervangen voor hengelsportartikelen gaan ze weer open in Amsterdam maar nu in de RIJNSTRAAT 194.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.