Vis & water

Zorgen hengelaars over aalscholvers

9174
14 apr 2009

Bron: bndestem.nl. WILLEMSTAD; - Hengelsportvereniging (HSV) De Veste maakt zich zorgen over het toenemend aantal aalscholvers dat in de vesting van Willemstad wordt gesignaleerd.

Het vermoeden bestaat dat de vogels zich tegoed doen aan de vissen die de vereniging daar speciaal voor de hengelsport heeft uitgezet. Dat zegt woordvoerder Kees van Est van De Veste. De club hoopt dat er een oplossing komt voor het probleem.

Sinds 1965 is de aalscholver een beschermde diersoort in Nederland. Bij Willemstad leeft er sinds jaar en dag een flinke kolonie rondom het Zwanenmeer langs de Maltaweg.

De duikende vogels voeden zich met vis, het liefst kleine visjes die ze soms met vier of vijf vogels tegelijk opjagen. Volgens sport- en beroepsvissers kunnen aalscholvers per maaltijd wel een pond vis tegelijk verorberen. En dáár zit de zorg van De Veste.

Volgens de hengelaars heeft het er alle schijn van dat het met de visstand in het Zwanenmeer steeds minder goed gesteld is en dat de vogels hun jachtterrein hebben verlegd naar de (vis)wateren in de vesting. Daar worden de foeragerende aalscholvers namelijk steeds vaker gesignaleerd, met name bij de Kleine- en Grote Vest, wat favoriete visplekken zijn van veel hengelaars.

"Als de aalscholvers uitgegeten zijn op Malta komen ze hier de boel opvreten, en daar zijn we niet blij mee", reageert Kees van Est. Hij wijst erop dat de plaatselijke hengelsportvereniging 'met de nodige regelmaat' jonge visjes uitzet om de visstand en de waterkwaliteit in de vesting op peil te houden.

De vrees is nu dat de foeragerende aalscholvers al deze dure inspanningen teniet doen. "Kleine visjes worden massaal opgegeten. Grote vissen hoeven ze weliswaar niet, maar die worden wel aangepikt, waardoor ze uiteindelijk toch het loodje leggen", stelt de HSV-man.

In de sport- en beroepsvisserij in Nederland wordt al jaren geklaagd over schade die aalscholvers aan de visstand zouden toebrengen. Het probleem staat inmiddels op de agenda van het Europese Parlement in Brussel, maar een oplossing lijkt er vooralsnog niet te zijn gevonden. Sommige visclubs in Nederland laten zwarte zwanen van plastic ronddobberen in hun wateren. Zij denken dat aalscholvers bang zijn voor deze vogels.

Vogelliefhebbers betwijfelen dat de aalscholver schuldig is aan de krimpende visbestanden. Zij wijzen erop dat het aantal aalscholvers in Nederland al vele jaren redelijk stabiel is en bestrijden dat de vogels zoveel vis verorberen als vissers veronderstellen. Wel komen de vogels meer verspreid voor.

Bron: bndestem.nl

-> Meer over de aalscholverproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.