Vis & water

Visvangst is voor 40 procent bijvangst

7127
15 apr 2009

Bron: nu.nl. ZEIST - Ruim 40 procent van de wereldwijde visvangst is bijvangst. Dat stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF) woensdag op basis van schattingen van vangsten die niet worden gebruikt of waarvoor geen regels zijn opgesteld.

Volgens het WNF gaat het jaarlijks om zeker 38 miljoen ton vis. De cijfers staan in een wetenschappelijke publicatie, die eind april in het tijdschrift Marine Policy verschijnt.

Met de publicatie doet de natuurbeschermingsorganisatie een voorzet voor een betere definitie van bijvangst. Volgens oude definities bedraagt de bijvangst wereldwijd 7 to 27 miljoen ton vis.

Garnalen

Van veel bijvangst is onder meer sprake bij het vissen op tropische garnalen in Azië. Deze visserij gebeurt met trawlers die hun fijnmazige netten over de bodem slepen en zo alles meenemen wat in de netten komt.

Voorheen zetten de vissers de bijvangst overboord, maar door tegenvallende garnalenvangsten wordt ook de rest maar aangeland.

Hetzelfde gebeurt in de tonijnvisserij, waar vissers steeds vaker de bijgevangen haaien aanlanden, omdat ze steeds minder tonijn vangen.

Bron: nu.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide