Vis & water

Natuurbeschermers en sportvissers pleiten voor handhaven vangstverbod paling (video)

7798
09 sep 2009

Het Wereld Natuur Fonds (WNF), Stichting de Noordzee (SDN), Sportvisserij Nederland en Natuurmonumenten hebben vandaag 8 september de Tweede Kamer in een petitie oproepen om zich in te zetten voor de paling en het Nederlandse aalbeheerplan te handhaven, inclusief het vangstverbod. Aanleiding is het kamerdebat aanstaande donderdag, waarbij het aalbeheerplan op de agenda staat.

De paling is ernstig bedreigd. Het volwassen palingbestand in Nederland is sinds de jaren ‘50 met 95% afgenomen. In Europa is het glasaalbestand (jonge paling) minder dan 1% van wat het was in de jaren ’80. Paling heeft de status ‘ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van de World Conservation Union IUCN. “De situatie is zo ernstig dat alleen ingrijpende maatregelen de paling nog kunnen redden”, aldus de organisaties.

Om hun pleidooi kracht bij te zetten boden de organisaties op 8 september aan de Vaste Commissie voor LNV een ‘broodje panda’ aan. Hiermee wilden ze duidelijk maken dat het eten van een broodje paling te vergelijken is met het eten van een broodje panda.

Carel Drijver, hoofd programma Oceanen en Kusten van WNF: ‘Uiteindelijk is een totaal vangstverbod de enige mogelijkheid om de paling nog te redden. Het gaat nu zo slecht met de paling dat elke paling die nu wordt gevangen er een te veel is. Overigens duurt het zelfs dan nog 60 tot 200 jaar voordat de palingstand weer op het gezonde niveau is. Veel mensen denken dat kweekpaling de oplossing is, maar paling plant zich niet in gevangenschap voort. Dus ook de jonge palingen die opgekweekt worden, zijn afkomstig uit het wild’.

In Nederland is de beroepsvisserij met vangsten van 900 ton per jaar verantwoordelijk voor 70 procent van de palingsterfte in ons land. Andere doodsoorzaken zijn gemalen (50 ton) en aalscholvers (50 ton). De sportvissers hebben besloten hun vangsten vrijwillig terug te zetten.

-> Lees hier de petitie (PDF)

-> Meer over de aalproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.