Vis & water

Consument realistischer dan politiek

6718
16 sep 2009

Uit onderzoek van de website Bijzondererestaurants.nl blijkt dat tweederde (65%) er geen probleem mee zou hebben als paling niet meer verkocht wordt om de soort te redden. Ruim de helft (51,4%) vindt dat er een verkoop- of vangstverbod verbod moet komen en slechts 3,6% vindt dat een vangstverbod te ver gaat.

Hiermee geeft de consument een stuk meer blijk van realiteitszin dan de Tweede Kamer. Op de Partij voor de Dieren en GroenLinks na vinden alle partijen de drie maanden vangstbeperking die Minister Verburg heeft ingesteld te ver gaan.

Het merendeel van de bezoekers van de website BijzondereRestaurants en -Hotels staat achter een vangstverbod op paling, zo blijkt uit een anonieme enquête georganiseerd door deze website onder ruim 3600 nieuwsbriefabonnees. Bijna alle respondenten (in totaal 420) vinden dat er nu doorgepakt moet worden om de paling van de ondergang te redden. En als paling niet meer verkocht mag worden, dan stemt ruim de helft (65%) daar – al dan niet tevreden – mee in.
Ruim de helft (51,4%) vindt dat er een langdurig of permanent verkoop- of vangstverbod moet komen. Het is daarbij opvallend dat men eerder voor een vangstverbod (80,7%) is dan een verkoopverbod (15%).

Opmerkelijk is het te noemen dat ruim driekwart van de respondenten overheidsingrijpen juist toejuicht en stelt dat het redden van paling het belang van vissers overstijgt (bijna 83%). Iets meer dan 17% is tegen overheidsbemoeienis op dit vlak. Krap vier procent (3,6%) spreekt zich uit vóór de vissers.

Hoewel een groot deel aangeeft gerookte paling een delicatesse of erg lekker te vinden (bij elkaar 89,3%), zijn er voor paling voldoende alternatieven. Meest genoemde opties zijn makreel, duurzaam gevangen heilbot en meerval.

Lees hier de volledige onderzoeksresultaten van Bijzondererestaurants.nl

-> Meer over de aalproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.