Vis & water

Haring in, pos uit IJsselmeer

5221
22 sep 2009

Bron: leeuwardercourant.nl. KORNWERDERZAND - Spiering, stekelbaars en haring zijn de vissoorten die van de Waddenzee naar het IJsselmeer trekken. Ze doen dat vooral in het voorjaar. Dit blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat naar vismigratie in de Afsluitdijk.

Uitspoeling naar Waddenzee overkomt kleine zoetwatervissen als pos en baars, vooral 's nacht. Zij keren niet terug naar het IJsselmeer en gaan in het zoute water vrij snel dood.

Rijkswaterstaat gebruikt deze resultaten bij het ontwerp van een nieuwe vispassage in de extra spuisluis. De aanleg daarvan staat voor 2014 gepland. Nu zijn voor vissen de spuisluizen bij Kornwerderzand en Den Oever nog de enige mogelijkheid om de dijk te passeren.

Het onderzoek, dat in 2007 begon, is uitgevoerd met behulp van sonarapparatuur en een grote fuik die in een van de spuikokers hing. De vissen werden na onderzoek meteen weer teruggezet.

Bron: leeuwardercourant.nl

-> Meer over vismigratie in Nederland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide