Vis & water

Geslaagde terugvangdag kruiskarpers

8693
14 okt 2009

Vrijdag 9 oktober vond aan visvijver de Leemput in Schijndel de ‘kruiskarper terugvangdag’ plaats. Doel van deze dag – die was georganiseerd door Sportvisserij Nederland en HSV Altijd Beet uit Schijndel – was om meer informatie te verzamelen over het vissen op kruiskarpers.

Foto: Een tevreden deelnemer toont een zojuist gevangen kruiskarper

Als onderdeel van het bredere Aalscholverproject dat door Sportvisserij Nederland wordt uitgevoerd, wordt bekeken of de kruiskarper een oplossing is voor visvijvers die te lijden hebben onder aalscholverschade. Zo zijn er in de Leemput – waar in 2006 een uitzetting van kruiskarpers heeft plaatsgevonden - meerdere visserijkundige onderzoeken verricht en zullen de komende winterperiode in diverse vijvers kruiskarpers in verschillende dichtheden worden uitgezet. Het vermoeden bestaat namelijk, dat de kruiskarper vanwege formaat, snelheid en schuwheid een lastigere prooi is voor aalscholver dan bijvoorbeeld de brasem en blankvoorn.


De kruiskarper is een kruising tussen een schubkarper en goudvis/giebel

Omdat Sportvisserij Nederland gedegen advies aan haar aangesloten hengelsportverenigingen wil kunnen geven, is ook meer informatie over het vissen op en vangen van kruiskarpers gewenst. Over de manier waarop het effectiefst op kruiskarpers kan worden gevist, maar ook welk materiaal vereist is om lijnbreuk te voorkomen of de kans erop in ieder geval te minimaliseren.

De terugvangdag gaf hier goed antwoord op. Zo bleek bijvoorbeeld dat softy’s (zachte haakpellets) en miniboilies veruit de favoriete aassoorten zijn, óók voor het vissen met de vaste stok. De deelnemers waren erg enthousiast over de kruiskarper, men vindt het een fraaie vis die goede sport biedt. Wel is enige aanpassing in het vismateriaal gewenst om lijnbreuk te voorkomen. Zo bleek onder meer het gebruik van topelastiek een must.


Pellets

Al met al heeft de terugvangdag weer nieuwe inzichten over de kruiskarper verschaft, wat Sportvisserij Nederland zal gebruiken bij het adviseren van hengelsportverenigingen.

De 16 deelnemers vingen in totaal 11 kruiskarpers, al werden er minstens even veel verspeeld. Met 89 cm (twee kruiskarpers) eindigde Peter van Erp als derde. Tweede werd Wim van Stiphout met drie kruiskarpers die gezamenlijk 132 cm opbrachten. De terechte winnaar was Cristian Vorstenbosch die met zijn feederhengel drie kruiskarpers (140 cm) bij elkaar ving. Voor de drie hoogst geëindigden waren er prijzen in de vorm van door Spro beschikbaar gestelde vaste hengels. Verder ontvingen alle deelnemers enkele aardigheden, beschikbaar gesteld door Sportvisserij Nederland.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.