Vis & water

Nederlandse visie op nieuw Europees visserijbeleid

5329
03 nov 2009

Bron: regering.nl. Nederland wil van de visserij een winstgevende, duurzame en maatschappelijk geaccepteerde bedrijfstak maken. 'Er zijn maatregelen nodig, anders is er over twintig jaar niets meer te vissen', aldus minister Verburg.

Minister Verburg (LNV) heeft de visie 'Vis, als duurzaam kapitaal, de Nederlandse visie op het nieuwe Europese visserijbeleid' aan de Tweede Kamer gestuurd.

In 2013 moet er een nieuw Europees visserijbeleid zijn. Nederland wil met de visie een inbreng leveren aan de Europese discussie.

Nederland wil dat in 2020 de kwetsbare en waardevolle ecosystemen in zee zijn beschermd. De visbestanden moeten gezond zijn en een evenwichtige leeftijdsopbouw hebben.

Gezond ecosysteem

Voor een gezond ecosysteem moet de visserij voedsel produceren zonder verspilling. Dit betekent dat ongewenste bijvangst niet meer overboord mag worden gezet.

Verder moet de visserij gebruik maken van de duurzaamste technieken, die de minste invloed hebben op het milieu.

Rol van de markt

De markt en de consument spelen een grote rol bij de realisering van de doelstellingen. De visserijsector zal meer moeten reageren op de vraag uit de markt.

Ook de marketing moet worden verbeterd. Dat vraagt om meer ondernemerschap van de sector.

Visserijbeleid

Nederland wil dat de manier waarop de besluiten in Europa tot stand komen, verandert. Veel besluiten kunnen beter dicht bij de praktijk in de regio worden genomen, waar ook de uitvoering plaatsvindt.

Bron: regering.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.