Vis & water

Zalmen, zeeforellen en palingen in vistrap Roermond

7223
03 nov 2009

Woensdag 28 oktober werd bij de monitoring van de vismigratie bij de ECI waterkrachtcentrale in de Roer bij Roermond de zesde zalm van dit jaar gevangen.

Foto: Een mooie zeeforel

Het betreft een mannetjeszalm van 73 cm in uitstekende conditie. Ook zijn tot en met 2 november in totaal zeven zeeforellen in de vistrap gevangen, op weg naar de paaigebieden in het Nederlandse deel van de Roer of de Duitse Eifel.

Hiermee is de vangst van het vorige jaar ruim overtroffen, terwijl de verwachting is dat er in november nog meer zullen volgen.

In vergelijking met de tot nu toe tegenvallende aantallen terug kerende zalmen in de Rijn is dit een mooi resultaat. Mede door de extreem lage waterstanden keerden in Duitsland nog veel minder zalmen terug dan in de voorgaande jaren.


Gevangen zalm

Rob Gubbels, ecoloog bij het waterschap Roer en Overmaas, en Thijs Belgers, secretaris van de VBC Roerdal, die samen met Duitse visstandbeheerders dit onderzoek uitvoeren zijn dan ook bijzonder tevreden. De 4,5 miljoen euro die het waterschap Roer en Overmaas, mede met behulp van Europese subsidies, heeft geïnvesteerd is de vistrap en visgeleiding bij de ECI waterkrachtcentrale en aan de nieuwe vistrap tussen de Roer en de Hambeek, werpt duidelijk haar vruchten af.

Het herintroductieproject van zalm in de Roer wordt gezamenlijk door de VBC Roerdal en de Duitse collega’s in de Duitse stroomgebied van de Roer uitgevoerd.

De resultaten tot nu toe zijn bemoedigend. Mede ook door de vangst van 1200 naar zee trekkende zalmsmolts in het afgelopen voorjaar bij de ECI waterkrachtcentrale.


Waterkrachtcentrale ECI Roermond

Naar schatting zijn in het afgelopen voorjaar in totaal 10.000 jonge zalmen de ECI waterkrachtcentrale onbeschadigd gepasseerd doordat deze als eerste in Europa in deze grootte is voorzien van een zogenaamd 'Feinrechen' (vuilrooster met 10 mm spijlafstand) en een oppervlakkige bypass met monitoringsmogelijkheid voor de jonge naar zee trekkende zalmen.

Aalmonitoring

Ook wordt bij de ECI wkc onderzocht hoeveel paling van de Roer naar de Maas trekt op weg naar de Sargassozee. Hiertoe is een bodempassage aangelegd, waaraan een aalfuik kan worden bevestigd.


Gevangen palingen

Tot vorig jaar moesten deze alen nog door de turbine van de waterkrachtcentrale. Dankzij het “Feinrechen” en de bodempassage kunnen alle palingen nu ongedeerd de waterkrachtcentrale passeren. Vanaf begin september zijn al 250 palingen in de fuik gevangen en onbeschadigd weer terug gezet.

Helaas is de waterkrachtcentrale in de Maas bij Lith nog steeds niet voorzien van een visgeleiding, waardoor van de Roerpalingen hier nog vele tientallen zullen omkomen.

-> Meer over vismigratie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.