Vis & water

Genetisch gemodificeerde siervis kan ecologisch evenwicht verstoren

6196
16 nov 2009

Bron: RIVM. Nieuwe technologische technieken maken het makkelijker om genetisch gemodificeerde vissoorten te vervaardigen. Niet alle genetische veranderingen zijn echter eenvoudig waarneembaar, zoals aanpassingen van de vis waardoor de temperatuurtolerantie wordt vergroot.

Als deze van oorsprong tropische vissen in natuurlijke wateren in Nederland terechtkomen, kunnen zij het ecologische evenwicht verstoren. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van het RIVM in opdracht van de VROM-Inspectie.

In 2006 en in 2008 zijn in Nederland genetisch gemodificeerde vissen, zogenoemde gloeivissen, voor aquariumhouders verhandeld. Deze vis mag door instanties met een vergunning gebruikt worden voor wetenschappelijke doeleinden. De handel voor particulieren is in de Europese Unie echter verboden.

Bij veel importeurs komen verzoeken vanuit de vakhandel binnen ten aanzien van levering van gloeivissen en zelfs rechtstreeks van particulieren. Het is daarom te verwachten dat, als de reguliere importeurs niet willen leveren, naar alternatieve manieren zal worden gezocht voor de levering van gloeivissen. In Engeland is door particulieren de gloeivis al succesvol doorgekweekt, ondanks beweringen van de producent van de gloeivis dat de vissen steriel zijn. Het risico op een verspreiding van de handel buiten de reguliere (en controleerbare) kanalen neemt hierdoor toe.

Uit wetenschappelijke publicaties is af te leiden dat er naast gloeivissen ook andere genetisch gemodificeerde vissoorten zijn ontwikkeld. De verwachting is dat ook deze siervissen in de nabije toekomst worden aangeboden op de consumentenmarkt. Hierdoor wordt de controle en inspectie op GM-siervissen complexer, ook omdat niet alle modificaties visueel zijn waar te nemen (zoals de aanpassingen aan temperatuur of pH).

Zie voor meer informatie het rapport Genetisch gemodificeerde siervissen in Nederland - Een gloeiend probleem? (PDF) op de site van het RIVM.

bron: RIVM, 12/11/09

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide