Vis & water

Sportvissers: ogen en oren van vuilwaterwacht in Limburg

6259
17 nov 2009

Bron: Waterschap Roer en Overmaas. Rijkswaterstaat, de Provincie Limburg en de twee Limburgse waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas verspreiden bij de uitgifte van de VISpas 2010 (visvergunning) de zogenaamde Vuilwaterpas.

Infopas vuilwaterwacht wegens succes herhaald.

Met deze pas, in de vorm van een creditkaart, kunnen sportvissers gemakkelijk en snel zeven dagen in de week en 24 uur per dag melding maken van misstanden, opmerkelijkheden of calamiteiten aan of in het water.

30.000 paar ogen oren doen het werk

In totaal worden 30.000 passen verspreid in Limburg. Ook de agrariërs met eigen stuwen en natuurverenigingen of -gidsen ontvangen exemplaren van de vuilwaterpas. Ook zij kunnen voor de waterbeheerders fungeren als oren en oren langs beken en rivieren.

De vuilwaterpas is een informatiekaartje met daarop het telefoonnummer van de Vuilwaterwacht (0800-0341), onderdeel van Rijkswaterstaat. Sportvissers zijn doorgaans goed op de hoogte van wat er zich afspeelt in en langs het water. In 2009 is deze Vuilwaterpas voor het eerst uitgegeven bij de uitgifte van de VISpas met als resultaat een flinke stijging van het aantal meldingen. Het gaat om meldingen van vissterfte, vogelsterfte, vreemde kleur/geur van het water, vuildump of andere verdachte zaken. Naast deze toename van meldingen waren er ook opmerkelijke successen. Zoals het op heterdaad betrappen van personen bij visstroperij en het redden van vissen bij massale vissterfte.

Verdachte zaken

Dit jaar staan ook de provincie en de Limburgse waterschappen op de pas vermeld om te benadrukken dat meldingen over al het oppervlaktewater in Limburg, bij de Vuilwaterwacht welkom zijn.

De Vuilwaterwacht geeft de meldingen door naar de beheerder van beek, rivier of plas; Rijkswaterstaat, de provincie of Waterschap Peel en Maasvallei of Waterschap Roer en Overmaas die indien nodig snel actie kunnen ondernemen.

Bron: Waterschap Roer en Overmaas.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide